Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra besked för Sundsvall

Annons
När SCA för dryga två veckor sedan offentliggjorde att företaget satsar 800 miljoner kr i Ortvikens pappersbruk var det mer än annat en signal om att Sundsvall ligger bra till.
Och beskedet om att Sundsvalls hamn i framtiden skall tillhöra de tio mest prioriterade i Sverige innebär samma sak.
Om sedan regeringen, via Banverket och Vägverket, förmår både göra en samplanering med Sundsvalls kommun och anslå de medel som behövs för investeringar i E4 Sundsvall och järnvägen, ser framtiden för Norrlands viktigaste knutpunkt lovande ut.
Men som bekant skall man aldrig ropa hej förrän man är över bäcken. Liten tuva kan ofta stjälpa stort lass – för att fortsätta på ordspråkstemat.
Och det krävs mycken politisk fingerfärdighet och hårt arbete i vardagen på skilda plan för att möjliggöra det lyft mot en bättre framtid för hela Sundsvall och dess innevånares. Men strategiska satsningar behöver kompletteras, inte minst på fritids-, miljö- och kulturområdet. Det är då oklokt att börja med orealistiska projekt som tränger ut andra aktiviteter, dessvärre har sådana propåer av synnerligen politiska skäl inte saknats i Sundsvall under 2000-talet.
I det läget har det varit skönt att kunna notera hur till exempel den körkultur som gjort Sundsvall känt under Kjell Lönnås ledning fortsatt att göra staden känd för något speciellt - för god kvalitet. Just nu finns möjlighet, på ett helt annat område, att fortsätta den utvecklingen.
Timrås ishockeylag är redan en institution i Sverige och med 3-0-vinsten häromdagen mot legendariska fotbollslaget IFK Norrköping tog GIF Sundsvall av egen kraft ett stort steg mot att åter få spela i Allsvenskan.
När Sundsvall satsar kan emellertid detta inte vara en tillräcklig målsättning för Norrlandslaget framför andra. Giffarna har för inte allt för länge sedan kommit både femma och sjua i Allsvenskan - men aldrig nått nationell toppnivå och än mindre internationell tävlingsnivå.
Men ser vi till hur till exempel Elfsborg från Borås, Kalmar FF och Halmstad BK, med ungefär samma invånarantal och struktur som Sundsvall, kunnat etablera sig på högsta nivå nationellt så måste det vara möjligt för GIF Sundsvall att med rätt satsning – och uppbackning av det lokala näringslivet – att skörda större framgångar.
Kanske finns åtskilligt att lära av Rosenborg, Trondheims stolthet med massor av nationella vinster och internationell ryktbarhet? Hur har detta lag långt bort från Oslo kunnat dominera norsk fotboll under så många år?
Fotboll kan sägas vara en marginell näring, men som symbol för framgång är goda sportresultat inte oviktiga. Det är därför som det är så viktigt att GIF Sundsvall nu tar steget upp som komplement till de satsningar vi nu ser att Ortviken gör, som förhoppningsvis kommer i Sundsvalls hamn och som måste komma från Banverket och Vägverket för att Sundsvall skall bli vad staden kan bli, en viktig knutpunkt för hela Sverige på en rad områden.

Mer läsning

Annons