Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stark regering ger svaga väljare

/

Annons

Att Grekland nu får en fungerande regering igen beror i stor utsträckning på att valsystemet belönar det största partiet med 50 extra mandat. Utan dem hade de två stora partierna, Ny Demokrati och Pasok, saknat majoritet och hamnat i ett betydligt sämre förhandlingsläge gentemot den tredje koalitionspartnern, det lilla partiet Demokratisk vänster.

Hur ett land utformar sitt valsystem är ofta av avgörande betydelse för vem som får makten i landet. De grekiska problemen med att bilda regering kunde ha avhjälpts om landet hade haft ett annat valsystem, som hade gett ett parti majoriteten. Storbritannien har ju till exempel så gott som alltid haft majoritetsregeringar i kraft av sitt majoritetsvalsystem. När underhusets ledamöter utses i enmansvalkretsar gynnar det de stora partierna.

Priset britterna får betala är att deras regeringar nästan alltid saknar folkligt mandat. Den nuvarande koalitionsregeringen är den första regeringen efter kriget som fått en majoritet av folkets röster. Och medan många hyllar kopplingen mellan väljare och valda i enmansvalkretsar är sanningen att de flesta brittiska väljare inte är representerade av det parti de röstade på: i en majoritet av valkretsarna får den valda kandidaten färre än hälften av rösterna.

I Sverige höjs ibland röster, främst från de två stora partierna, för att också vi borde införa ett majoritetsvalsystem. Huvudargumentet är att ett majoritetsvalsystem gör det lättare att bilda starka regeringar. Men svenska regeringar har varit rätt framgångsrika på att driva sin politik ändå. Vi har en vana av minoritets- och koalitionsregerande, och vår budgetprocess gör det lätt för minoritetsregeringar att få igenom sin linje. Vi har dessutom en tradition av breda uppgörelser om stora samhällsfrågor, såsom pensionerna och författningen.

Vårt nuvarande minoritetsstyre fungerar förvisso inte helt smärtfritt. Regeringen lider då och då nederlag i riksdagen. Men Sverige är inte Italien, som under flera decenniers tid genomgick minst ett regeringsskifte per mandatperiod.

Ett införande av majoritetsvalsystem skulle jämna hela det svenska politiska landskapet med marken. Från ett åttapartisystem skulle vi få ett system med två partier, vars nervösa kretsande kring varandra skulle få dagens nymoderata trianguleringspolitik att framstå som principfast på gränsen till extremistisk. Och skulle ett grönt eller liberalt tredjeparti mot alla odds överleva skulle dess väljare inte tillnärmelsevis få ett inflytande som motsvarar deras andel av befolkningen. Det är knappast ett pris värt att betala. En välfungerande politisk kultur kan hantera ett fragmenterat politiskt landskap, men det finns ingen bot för ett orättvist valsystem.

Mer läsning

Annons