Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En tsunami av narkotika

Annons
Sommarfina i klänningar och kostymer dansar tusentals ungdomar ut ur landets skolor. De allra flesta kommer om några månader tillbaka, brunbrända, friska och förhoppningsvis med en god aptit på livet. Men några kommer tyvärr att prova knark för första gången denna sommar. Lovet innebär nämligen anonymitet och en skriande brist på kontroll, från vuxenvärlden i allmänhet och samhället i synnerhet.
Nåväl, i den ganska stora grupp tonåringar som under juni, juli eller augusti testar hasch, GHB, ecstasy, etcetera, lär det för det stora flertalet bli en engångsföreteelse. Det är ju inte så att den som provar med något slags automatik blir fullfjädrad knarkare. Detta begriper varenda unge.
Varför då alls oroa sig? Jo, för att i det stora narkotikalotteriet, där tusentals ungdomar varje år provar på droger, går det inte att i förväg avgöra vem och vilka som fortsätter och utvecklar ett beroende. Att testa kan jämställas med att utan att se sig för cykla rakt ut i en fyrvägskorsning. Slumpen avgör. Det enda vi säkert vet är att den som aldrig testar kan aldrig trilla dit
Vuxna som inte vill att egna eller andras barn skall bli överkörda av narkotikans förfärande kraft har därför ett ansvar. Ett ansvar att bry sig om, att våga se och lägga sig i. Att ständigt hålla våra barn under uppsikt är en orimlighet, men det går alldeles utmärkt att göra klart vad vi förväntar oss och inte.
Mycket är det en fråga om attityder, att vuxna tydligt tar ställning mot drogerna. Vi måste göra klart att narkotikamissbruk inte accepteras. Detta av det mycket enkla skälet att knarket förgiftar och förvränger, krossar och förminskar människor. Föräldrar måste använda kontroll: vad gör barnen, vilka kompisar umgås de med? Denna kunskap kan vara avgörande. Gör klart att sommarlovet handlar om både frihet och ansvar.
Att väva ett sådant skyddsnät kan bli det som fångar upp just ert barn i tid. Det behövs då samhällets resurser inte är mycket att lita till, detta samtidigt som tillgången på droger är god. På snart sagt varenda ungdomsfest finns knark. Droger kan köpas över Internet och i Sundsvall vimlar det av \"kompisar\" som gärna förser just ditt barn. Din enda motkraft är engagemang mot och kunskap om narkotika och narkotikamissbruk. Den motkraften behövs då Sverige, Europa och världen, i dag översköljs av en tsunami av droger, en flodvåg lika kraftig som 1960-talets flower-poower.

Mer läsning

Annons