Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europeisk supersöndag

Annons

I morgon är en betydande dag i europeisk politik. En supersöndag skulle vi kunna kalla det.

I Frankrike ska väljarna avgöra om Nicolas Sarkozy ska få förnyat förtroende eller om socialisternas kandidat François Hollande får ta över. Kommer den högerextrema Nationella Frontens väljare att gå till Sarkozy eller kommer de att lägga ner sina röster i protest?

Mätningarna av opinionen ger vid handen att Hollande kommer att vinna.

Sarkozy har sagt sig vara beredd att riva upp Schengensamarbetet och Hollande vill omförhandla europakten – så oavsett vem fransmännen än väljer, så kommer det att få följder för resten av EU.

I Grekland hålls det parlamentsval och en efterträdare till Lucas Papademos tjänstemannastyre ska utses. Konservativa Ny demokrati och socialistiska Pasoc – Greklands två stora partier – utmanas av populister både till höger och vänster.

Hur långt ska populisternas anti-EU-budskap och invandringskritik räcka? Ska folket inse att den enda rimliga vägen framåt är besparingar och skattehöjningar för att få budgeten i balans? Valutgången kommer vilket som med all säkerhet att påverka EU och den pågående krisen för euron.

I Serbien hålls parlaments- och presidentval.

Ska den Europavänliga politiken – med presidenten Boris Tadic i spetsen – få förnyat förtroende eller ska serberna åter slå in på den mörka nationalismens väg?

De senaste åren har Serbien gjort mycket för att närma sig EU. Krigsförbrytare från inbördeskriget har gripits och skickats till Haag och landet har i övrigt försökt normalisera sina relationer till grannländerna och EU.

Den stora knäckfrågan för om landet ska kunna ta ytterligare steg mot ett EU-medlemskap är relationen till Kosovo. Vinner nationalisterna valet ser det mycket mörkt ut på den fronten.

Mer läsning

Annons