Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre ska försörja fler

/
  • Färre arbetande ska i framtiden försörja allt fler äldre. Det blir en rejäl utmaning att ta tag i.

Annons

Landstingsdirektören Anders L Johansson förklarade under gårdagens fullmäktige att organisationen är på rätt väg. Verksamheten klarar vårdgarantin både för operationer och i mottagningsverksamheten och enligt Johansson är detta första gången så är fallet.

Direktör Johansson ser av allt att döma ljuset i tunneln. Möjligen har han väldigt god syn, den som inte besitter samma synskärpa skulle kunna göra gällande att det fortfarande ser rätt mörkt ut i ekonomiska avseende. Å andra sidan är det Anders L Johanssons plikt att gjuta mod i sin organisation…

Vi kan bara hoppas att det omställningsarbete som pågår inom landstingssfären ger önskat resultat. Det måste helt enkelt bli så! Västernorrlands län kommer inte att växa, vi blir inte fler utan tvärt om färre. Med mycket små variationer kan vi säkert förutspå en framtid där andelen äldre ökar och blir mer vårdkrävande. Samtidigt minskar gruppen yrkesarbetande. Därmed stiger den så kallade försörjningskvoten vilket innebär att allt färre måste försörja allt fler. Lägg till detta den medicinska utvecklingen: Fler nya behandlingsmetoder och nya mediciner innebär att fler åkommor och sjukdomar kan botas eller lindras. Dessa framgångar kan bara bejakas samtidigt som framåtskridandet har en prislapp som kommer att bli allt högre.

Den landstingsdrivna vården (och för all del den kommunala omsorgen) måste laga för ett läge där vård- och omsorgskostnaderna stiger markant kommande årtionden. Om en organisation som landstinget redan i dag har problem att få debet och kredit att gå ihop, är det intet mot vad som kommer att vara fallet på längre sikt.

Under några år har organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL) närmast skrikit sig hesa kring detta. Man hävdade i en rapport för två år sedan att kommunal och landstingsskattesatserna fram till 2035 skulle behöva höjas våldsamt om framtidens välfärdstjänster ska skattefinansieras.

En del ekonomiska bedömare menar att dessa farhågor är överdrivna. Låt gå för det, men bara måttliga kostnadsökningar kommer att slå mycket hårt mot ett län vars kommuner redan i dag är hårt trängda ekonomiskt. Och det duger inte att vi ska färdas in i framtiden med än större underskott i den skattefinansierade vården och omsorgen.

Mer läsning

Annons