Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femton timmars förskola är ren lyx för lediga föräldrar

/
  • Att ha barn på förskola när en förälder är ledig är ingenting annat än ren lyx.

Efter en artikel i ST om en arbetssökande kvinna som ifrågasatt femtontimmarsregeln på förskolan har Socialdemokraterna i Sundsvall lovat att utöka rätten till förskola för arbetslösa och föräldralediga.

Annons

Moderaterna i Sundsvall säger nej. Och allvarligt talat - den förälder som är föräldraledig eller arbetslös kan själv ta hand om sitt barn. Att ens ha rätt till femton timmars förskola kan ses som ren och skär lyx åtminstone för föräldralediga. Det finns undantagsfall, givetvis, barn som av olika anledningar far illa hemma och behöver förskolan. Förskolan kom till för att föräldrar, och då främst kvinnor, skulle komma ut i arbetslivet. Därför är det för mig obegripligt varför den förälder som är föräldraledig, behöver förskola över huvud taget?

Givet är att den som är arbetslös och behöver lägga tid på arbetssökande kan vara i behov av barnomsorg, men säg mig den arbetssökande som ägnar mer än femton timmar i veckan på arbetssökande aktiviteter?

Den arbetslöse ska mycket riktigt stå till arbetsmarknadens förfogande för att ha rätt till a-kassa, men femton timmar utökas till heltid i samma stund föräldern får ett arbete och därför får större behov av barnomsorg.

Självklart vore det fint om alla hade tillgång till precis så mycket barnomsorg de själva vill och anser sig behöva, men det finns betydligt angelägnare saker att lägga pengarna på inom samma utgiftsområde. Det vore till exempel en betydligt viktigare satsning att bygga ut förskolan så att den passar för föräldrar med obekväm arbetstid, det vill säga - se till att de som verkligen behöver barnomsorg också får det.

Läs också: Eva: Varför ska mitt barn straffas?

Mer läsning

Annons