Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ med till Colorado

/
  • Colorado är en av de så kallade swing states där röstandet har extra stor betydelse för utgången i presidentvalet.

Annons
Om planerna håller befinner jag mig i dag i Denver, huvudstad i den amerikanska delstaten Colorado. Det bor "bara" knappt 600 000 invånare i själva staden, men ungefär 2,8 miljoner människor om man tar med det som räknas som ett slags storstadsområde i anslutning till Denver och dess förorter. Onekligen ett perspektiv till Sundsvall.
På onsdag bär det så iväg till Columbus i Ohio, på fredag blir det Cleveland och måndagen därpå finns jag i Washington DC.
Naturligtvis handlar det om presidentvalet tisdagen den 4 november som nu går in i sin sista intensiva fas.

220 miljoner amerikaner skall välja mellan demokraternas Barack Obama och republikanernas kandidat, John McCain. I teorin har åtminstone så många amerikaner rösträtt, men valdeltagandet torde nog i bästa fall bara ligga kring 60 procent. Men det anses som högt och traditionellt något som gynnar demokratiska presidentkandidater.
Det hela hänger ju också ihop med hur många väljare som registrerat sig, en procedur som inte är helt okomplicerad.
Hur det går?
Barack Obama har i de sista opinionsmätningarna haft en till synes stabil ledning. Men opinion och valresultat är sällan samma sak, inte i Sverige och än mindre i USA. En del hemma i Sverige spekulerar också i den så kallade Bradley-effekten det vill säga att människor som uppgett att de skall rösta på Obama och vill framstå som fördomsfria, ändå inte är det när det kommer till kritan och i stället gör ett annat val - eller inget alls.
Så är det i och för sig i Sverige också, många som tillfrågas i opinionen svarar "politiskt korrekt" men gör andra val.
Svensk medierapportering tenderar vidare att alltid hissa demokratiska presidentkandidater och sänka deras republikanska motsvarigheter. Det var därför så många svenskar för fyra år sedan trodde att John Kerry skulle väljas i stället för George Bush så blev det som bekant inte.
Folkrika Colorado är förresten extra intressant då delstaten kallas för en "swingstate" och nu svänger spekulationerna vilt om hur utfallet blir här.

Det amerikanska presidentvalet är egentligen de amerikanska valen i plural. Det handlar om mer än om de två presidentkandidaterna. Parallellt hålls en rad "ballots" eller folkomröstningar i olika stater. Det väljs vidare borgmästare och ledamöter i olika fullmäktigen.
Väljarna utser federala domare och åklagare samt andra tjänstemän. Och naturligtvis ledamöter till de två kamrarna i respektive delstatsparlament. Samtidigt är det val till den nationella kongressens båda kammare. Det gäller alla 435 platser i representanthuset och en tredjedel av de 100 platserna i senaten.
Dessutom väljs också guvernörer i ett antal delstater.
Det talas ibland om att välja "dogcatcher" (hundfångare). Det väljs sheriffer i småstäder på ett par tusen invånare eller den som skall vara skolstyrelsens ordförande på hemorten. Snacka om närdemokrati!

När det gäller vilka framgångar republikaner respektive demokrater vinner detta år är det oerhört betydelsefullt hur det går i representanthuset och senaten. En stark politisk majoritet för demokraterna ger betydligt större möjlighet att driva den politik partiet och presidenten vill. Det kan samtidigt betyda att om McCain segrar så kan han i sin tur bakbindas av att kongressen domineras av demokrater.
Men amerikansk politik är långt ifrån svartvit och partitillhörigheten innebär inte att partipiskan styr. Man kan tala om konservativa demokrater och å andra sidan moderata republikaner. I just Colorado som blir min första anhalt så kan det visa sig att väljarna stödjer McCain som president mer ser till att det blir ett demokratiskt delstatsparlament med en senator som hör hemma i det demokratiska partiet eller, tvärt om!
Likheterna med Sverige där de flesta väljare gör samma val på både riks och lokal nivå är alltså få.

Jag medger villigt att amerikansk inrikespolitik inte är min starka sida och att jag vid det här laget börjar känna mig ganska förvirrad. Förhoppningen är den att förvirringen skall ligga på ett högre plan än tidigare och jag under några dagar framöver skall kunna bidra med en eller annan fundering om vad som sker för läsarna av Sundsvalls Tidning.
För viktigt är det hatat och älskat är Amerikas förenta stater den mäktigaste nationen i hela världen. Det som sker här borta påverkar er därhemma vare sig ni vill eller.
Väl mött!

Mer läsning

Annons