Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förebyggande arbete viktigt

Annons

I dag är det World Humanitarian Day, Internationella dagen för hjälparbete. Det pågår alltid någon form av mänsklig katastrof i olika världsdelar men den just nu pågående i Afrikas horn är av sällan skådade mått. Tio barn per dag dör i flyktinglägret Kobe i Etiopien och i går varnade den brittiske biståndsministern Andrew Mitchell för att upp till 400 000 barn riskerar att dö till följd av svält.

Frustrationen över den politiska situationen i Somalia växer. Hur stor inverkan den terrorstämplade gruppen al-Shabaab har på svälten är osäkert, men att den förvärrar är tveklöst. I veckan kom också fler hjärtskärande rapporter om att delar av maten som kommer via bistånd stjäls och säljs på marknader samt att flyktingar våldtas, rånas och mördas på sina vandringar till flyktinglägren.

Hjälparbetarna som dagligen bevittnar och försöker bekämpa denna mänskliga katastrof och arbetar under ständigt hot har en ovärderlig betydelse.

Akut hjälp när katastrofer inträffar är förstås avgörande, men minst lika viktigt är att arbeta långsiktigt och förebyggande för att förhindra att akuta svältsituationer uppstår. Där har vi fortfarande mycket kvar att lära.

Mer läsning

Annons