Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp från hyllan

/
  • Stridsvagn 122, egentligen tyska Leopard, är ett bra exempel på att Sverige inte behöver en egen krigsmaterielindustri..

Annons

Göran Persson (S), numera konsult åt försvarsindustrin, Alf Svensson (KD) och diverse fackliga företrädare säger sig vilja bevara svensk försvarsindustri. Budskapet från det omaka paret är att de svenska skattebetalarna skall subventionera en döende försvarsindustri. Dels för jobbens skull, dels för att produktion och forskning historiskt resulterat i en rad spinoffeffekter.

Priset för detta är allt för högt att betala. Vi förstår facken som kämpar för sina jobb och vi förstår att konsult Persson bara gör sitt jobb. Men varför Alf Svensson lånat sitt namn åt ett så uppenbart särintresse är obegripligt.

När den före detta statsministern samtidigt passar på att ge den borgerliga regeringen ett tjyvnyp för sakernas tillstånd blir det bara dumt. Nedläggningen av det svenska försvaret, en organisation som i dag inte klarar mycket mer än att organisera våra utlandsstyrkor, är ett ansvar som ägs av samtliga riksdagspartier.

Kritiken – framförd på DN Debatt – mot regeringen och kraven på att det svenska försvaret skall köpa svenskt, slår tillbaka. Man skjuter helt enkelt långt utanför målet. Men den omfattning och numerär svenskt försvar i dag består av, finns inga skäl att hålla sig med en inhemsk krigsmaterielindustri. Detta vore ungefär lika effektivt som om Räddningstjänsten i Sundsvall/Timrå skulle utveckla och producera sina egna stegbilar och släckningsaggregat i stället för att välja att köpa från det utbud som finns på marknaden. Eller att SAS byggde helt egna flygplan.

Svensk försvarsindustri har förvisso skapat tekniska landvinningar för civilt bruk. Exemplen är många. Men det hjälps liksom inte. Och om till exempel BAE Systems, alltså Hägglunds i Örnsköldsvik (som för övrigt inte är svenskägt), förlorar en upphandling för att produkten/priset inte faller Försvarsmakten på läppen så kan det inte hjälpas.

Svenska försvaret, eller vad som är kvar av det, får helt enkelt ”köpa från hyllan” som till exempel finnarna. I vårt östra grannland har man ju dessutom kvar en armé och ett flygvapen som har kapacitet för att försvara hela det egna territoriet. Och det utan en egen stor försvarsindustri.

Detta kommer att bli ett måste också för Sverige i framtiden. Vår möjlighet att upprätthålla fred och säkerhet ligger inte i den egna försvarsindustrin, snarare då i ett utvecklat EU-samarbete och med ett svenskt Natomedlemskap.

Mer läsning

Annons