Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt lokala frågor avgöra

Annons

Svenska Dagbladet frågade häromdagen vanliga stockholmare om namnen på kommunens politiker. Ungefär var femte som svarade kände till någon eller några av de ledande kommunpolitikerna. Hälften kunde inte namnet på en enda gruppledare. Ungefär så torde det se ut i nästan alla landets kommuner. Kommunalpolitikerna är tämligen okända.

I Sundsvall har elva partier beställt valsedlar av valmyndigheten. Tio av partierna har en lista, ett parti – Socialdemokraterna – har fyra olika listor. De allra flesta namnen är tämligen okända. Gruppledarna och några nämndsordföranden är de som ibland gör väsen av sig.

I Timrå ställe sju partier upp med listor. Men väljarna kan även rösta på andra partier, antingen genom att skriva dit partinamn eller använda lisor med enbart partibeteckning.

I förra valet fick partier som vare sig hade kandidater eller lokala program mandat på några håll. Rikspolitik drog in dem i värmen. Ett partis framgång i ett riksdagsval avspeglar sig ofta också på lokalplanet. Fler mandat i riksdagen ger normalt fler platser i kommunfullmäktige. Men egentligen är detta inte logiskt och rimligt, då goda insatser på riksplanet inte nödvändigtvis säger något väsentligt om partiet lokalt.  

Många väljare röstar olika i kommun och riksdagsvalet, andelen var senast cirka en tredjedel. Inget talar för att det kommer att minska. Väljarna ser skillnad på partiers riks- och lokalpolitik och det är bra.

Det är också ett gott besked till partierna att det är lönt att driva lokala frågor och presentera lokala kandidater i valrörelsen. I kommunvalet brukar valdeltagandet vara lite lägre än i riksdagsvalet. Det borde vara tvärt om, eftersom de frågor som berör oss mest i vår vardag avgörs i kommunen och i landstinget.

Att Fredrik Reinfeldt är en bättre statsministerkandidat än Mona Sahlin är i sig inget argument för att rösta på Moderaterna i kommunvalet. Det är lokala meriter och drömmar som skall bära i kommunvalet. Om det skall bli en kommunal valrörelse där kommunala frågor får dominera beror på partierna. I Sundsvall saknas verkligen inte ämnen eller frågor som skiljer blocken åt.

I senaste lokalvalet i Norge, där man har skilda valdagar, var det riksfrågor som till stor del dominerade. Så skilda valdagar är ingen garanti för att det lokala får mer plats, utan det avgörs av partiernas kampanjande och av medias sätt att berätta om vad valet gäller.

I ett kommunalval skall de kommunala frågorna vara huvudsak. Ett självklart påpekande kanske många tycker, men det behöver sägas ofta.

Mer läsning

Annons