Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Bohlin: Ska terroristerna tillåtas avgöra det franska presidentvalet?

Annons

När fransmännen på söndag går till valurnorna kommer hela Europa att följa rösträkningen med spänning. Valet är nämligen inte bara viktigt för Frankrike utan för hela EU:s framtid.

Frankrike har tillsammans med Tyskland utgjort ryggraden i samarbetet allt sedan EU grundandes. Att Storbritannien lämnar EU är problematiskt, men hanterbart. En Frexit – att Frankrike skulle lämna EU – skulle med stor sannolikhet innebära att EU-samarbetet brakade samman.

Någon av kandidaterna på bilden kommer den 7 maj att röstas fram  Frankrikes president. På söndag hålls första valomgången.

I värsta fall kan en andra omgång i presidentvalet (den 7 maj) stå mellan en högerpopulist och en kommunistisk vänsterdito – Marine LePen mot Jean-Luc Mélenchon – som båda skulle ta Frankrike ur EU om de fick bestämma. Att populistiska politiker vädrar morgonluft i Frankrike är ingen slump. Den ekonomiska utvecklingen i landet är dålig och landet har prövats hårt av flera terrordåd de senaste åren. Senast på torsdagen då en polisman dog och två skadades efter en skjutning på paradgatan Champs-Élysées i Paris. IS har tagit på sig ansvar för dådet. Det är bara att hoppas att detta terrorattentat inte tillåts påverka valet i någon större utsträckning.

Att LePen och Mélenchon får mötas i en andra omgång är dessbättre inte det mest troliga scenariot. För även om de båda ytterlighetskandidaterna kan ses som varandras motsatser så tilltalar de på marginalen till samma väljare: Missnöjesröster som vänder sig emot etablissemanget. Det kan borga för att båda kandidaterna kan ha svårt att samla tillräckligt med väljare för att gå vidare till den andra omgången.

Kampen om att gå till den andra valomgången står mellan fyra kandidater: LePen och Mélenchon som redan nämnts samt vänsterliberale Emmanuel Macron och konservative François Fillon.

Vad Frankrike behöver är marknadsekonomiska reformer som lyfter konkurrenskraften.

De två förstnämnda står för en vänsterinriktad ekonomisk politik medan de två senare står för en mer marknadsliberal ekonomisk politik. LePen vill skydda franska företag från konkurrens genom tullar och murar, Mélenchon har i sin tur pratat om marginalskatter upp till 100 procent (jo, ni läste rätt). Båda vill dessutom sänka såväl pensionsålder som arbetstid. Det är knappast en politik som kommer att göra Frankrike starkare och bättre rustat att möta framtiden.

Även om Macron från ett svenskt perspektiv inte är klockren så är han utan tvekan den kandidat som är att föredra i detta val.

Vad Frankrike behöver är marknadsekonomiska reformer som lyfter konkurrenskraften. Det är bara att jämföra med grannen Tyskland som de senaste decennierna har dragit i från Frankrike som en konkurrenskraftig nation. Den tyska arbetslösheten är bland den lägsta i hela EU (3,9 procent i februari enligt Eurostat) medan den i Frankrike ligger på 10 procent. Det finns inga genvägar för Frankrike. Det går inte att pensionera bort arbetslösheten. Att dela på jobben genom kortare arbetstid stärker inte ekonomin. Och protektionism är både oförenligt med EU:s regelverk och en synnerligen dålig politik som skyddar företag som inte klarar konkurrensen i stället för att tvinga dem att skärpa sig.

Macron och Fillon har båda ekonomiska program som skulle föra Frankrike framåt. För en liberal är valet mellan de två enkelt. Även om Macron från ett svenskt perspektiv inte är klockren så är han utan tvekan den kandidat som är att föredra i detta val.

Mer läsning

Annons