Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När byskolan är borta

Annons

I torsdagens ST rapporterades om den konsekvensbeskrivning rörande nedläggningarna av skolorna i Anundgård och Nedansjö som Sundsvalls kommun gjort. Föga överraskande slås det fast att en nedläggning får ytterst negativa konsekvenser för de berörda orterna. När konsekvensbeskrivningen dessutom pekar på att stängningarna inte kommer att leda till några minskade utgifter för lokalerna och kostnaderna för skolskjutsar kommer at öka, ja då är det nog dags för barn- och utbildningsnämndens ordförande Martin Johansson (S) och andra ansvariga politiker att tänka om.

Att en skola betyder mycket för ett litet samhälles attraktionskraft råder ingen tvekan om. Dessutom riskerar nedläggningarna att på sikt urholka livskraften för högstadieskolorna i Stöde och Liden enligt utredningen, detta då återväxten av elever hotas. När verksamhet ändå skall drivas vidare i lokalerna – i Nedansjö är det till exempel tänkt att fritids och dagis skall bli kvar – kan det inte bli tal om några större besparingar. Däremot kommer kostnaderna för bygden att bli mycket stora – om än inte i kronor och ören.

Den 27 april skall det slutgiltiga beslutet fattas i kommunfullmäktige, men redan innan konsekvensbeskrivningen låg klar, har barn- och utbildningsnämnden fattat sitt beslut. Tyvärr lär fullmäktiges ledamöter inte gå emot nämndens detta och sammanträdet den 27 riskerar att bli ett spel för galleriet.

Detta är tragiskt och visar på en beklämmande oförmåga att se till hela samhällets bästa. Som lokalpolitiker måste det finas en förståelse för att det inte bara är viktigt att centrala Sundsvall växer. Det finns faktiskt människor som väljer att bo i glesbygden för att man söker andra kvalitéer än vad som erbjuds i staden. Också dessa människor är skattebetalare och har både principiell och praktisk rätt att ställa krav på ett minimum av kommunal service. En sådan service är förhållandet att det finns en grundskola på rimligt avstånd.

Förslaget att stänga skolorna i Holm och Nedansjö är extremt snävt. På kort sikt handlar det om en ytterst marginell besparing. På lång sikt innebär det att glesbygden glesas ut ytterligare. Då står vi alla som bor i regionen som förlorare. Att vänsterpartiet och socialdemokratin i Sundsvall inte tycks ha några problem med att lägga ned mindre skolor i glesbygd förvånar föga. Här var det länge sedan man reflekterade över behoven hos kommunens gräsrötter, särskilt när det handlar om marginella väljargrupper. Men det förbryllar att Miljöpartiet med sin syn på småskalighet, okritiskt hänger på nedläggningståget. Men, kanske är man nöjd med att maskrosorna blommar bland asfalt och gatsten?

Mer läsning

Annons