Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oanständigt av SVT

SVT kan komma att lägga ner Mittnytt och Nordnytt.

Annons

Den mediala bevakningen av Norrland blir allt sämre. I dag kom nyheten att Sveriges Television vill utöka sin bevakning av södra Sverige och därför tar resurser från bevakningen av Norrland. Norrlandsbevakningen fokuseras till Umeå och de regionala nyhetsprogrammen Mittnytt och Nordnytt är i farozonen. Och sedan en tid tillbaka har TT, som levererar inrikesnyheter till i princip samtliga av landets nyhetsredaktioner, inte en enda reporter norr om Stockholm.

Att TT inte längre har några reportrar på plats i Norrland går möjligen att förstå ur ett företagsekonomiskt perspektiv. TT är ett vinstdrivande företag, även om de tjänster företaget erbjuder närmast är av allmännyttig karaktär. Men att SVT, ett bolag som finansieras av oss gemensamt och som kallar sig själv "tv i allmänhetens tjänst", väljer att dra ner bevakningen av Norrland – ungefär två tredjedelar av landets yta och med i runda slängar en miljon i befolkning – till ett minimum är oanständigt och oförståeligt.

Nyhetsbevakning och samhällsprogram är public service-bolagens "bröd och smör", deras kärnverksamhet. Det är inte så lite provocerande när en stor del av SVT:s budget går till "tingeltangel-tv", för att låna tv-mannen Jan Schermans ord, medan den regionala nyhetsbevakningen monteras ner.

SVT bör genast skrota de nya planerna.

Mer läsning

Annons