Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt till arbetslöshet

Annons

De rödgröna dammar av det gamla kravet om rätt till heltid i vad man kallar sin regeringsplattform. Ett förslag som lika gärna skulle kunna kallas för en rätt till heltidsarbetslöshet. Detta för den med halvtidsanställning som tvingas bort för att någon annan skall kunna gå upp i heltid. Att offentliga eller privata arbetsgivare skall ha råd att erbjuda heltid till alla som i dag arbetar deltid, utan att säga upp personal, faller på sin egen orimlighet. Alternativet är en ökade efterfrågan på de varor eller tjänster företaget eller organisationen producerar.

Oppositionen vill vidare behålla ROT-avdraget och slopa RUT-avdraget. Återigen ett budskap att hantverksarbete som i huvudsak män arbetar med skall subventioneras - samt att hushållsnära tjänster som traditionellt utförs av kvinnor, inte skall stödjas. I ett rödgrönt Sverige är det fint att montera fönster eller lägga golv. Att bona samma golv eller putsa nyss nämnda fönster, är mindre viktigt

Oppositionen hoppas också på att en sänkning av maxtaxan i förskolan skall falla i god jord. Socialdemokraterna fick en skjuts i valet 1998 efter att den dåvarande ledaren Göran Persson aviserat att en maxtaxa skulle införas. Men från vänsterhåll har maxtaxan kritiserats för att det är en reform som gynnar de rikaste före de som har det knapert. De senare betalar ändå inte maxbeloppet.

Det är svårt att se förslaget som något annat än att försöka vinna tillbaka de medelklassväljare som, av opinionsmätningarna att döma, tycks vara mer benägna att rösta på alliansen.

Mer läsning

Annons