Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängt för säsongen?

/
  • Även i år riskerar ett flertal polisstationer runt om i Sverige att hålla stängt under semestrarna.

Annons
Nu när vi är inne i juni får väl sommaren sägas ha börjat även om det är svårt att tro när regnet strilar ner och varma, tjocka filtar känns mer lockande än shorts och sandaler. Det är lätt att älska sommaren, men den medför också problem. Inte minst för polisväsendet. Precis som alla som arbetar måste poliser få ta ut sin sommarsemester, men det är ett stort problem när detta går ut över verksamheten och att polisstationer runt om i landet tvingas stänga på grund av personalbrist under semestern.
Självklart skall poliser få ta semester, men inte polisverksamheten, säger folkpartiets rättspolitiske talesman Johan Pehrson.
I första läget är det enkelt att hålla med honom, men vid lite eftertanke tycks orden vara tämligen innehållslösa. För vem vill låta polisväsendet ta semester och lämna fältet öppet för kriminella? Och vilken är Pehrsons lösning? Skall polisen vara dimensionerad för att klara av att stora delar av kåren är borta under delar av året? Det skulle medföra dramatiskt ökade kostnader för polisväsendet. Sedan är en annan sanning att poliskåren är underdimensionerad och det inte bara under sommaren.
Samtidigt är ordningsmakten inte är den enda yrkeskategori vars uppgifter är nödvändiga för att samhället skall fungera. Hur kan verksamheten på vårdcentraler, akutmottagningar, brandstationer etcetera fortsätta att fungera under semesterperioderna? Säkerligen är det så att beredskapen även där är mindre god under dessa utsatta sommarmånader, men det tycks inte vara många som behöver sätta upp en skylt; \"Stängt för säsongen\". Enligt en rundringning som folkpartiet har gjort så kommer polisstationer att stängas i tre av fyra län än fler är de stationer som förkortar sina öppettider.
När resurserna är knappa måste polisen prioritera vilken typ av brottslighet man anser vara mest angelägen att bekämpa. Och ytterligare ett problem är att de poliser som jobbar i dag får ägna en stor del av tiden åt att utföra arbetsuppgifter som rimligtvis skulle kunna utföras av civil personal. Att utbildade poliser ägnar många timmar varje vecka på att utföra arbetsuppgifter som inte har med brottsbekämpningen att göra är redan ett problem året om.

Mer läsning

Annons