Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark röd majoritet i Sundsvall

Det mesta tyder på att Socialdemokraterna går starkt framåt i Sundsvall, medan Moderaterna tappar. Det kan till och med bli så att S och V får egen majoritet i fullmäktige, och om valresultatet landar där när alla röster är räknade kan vi om inte annat räkna med ett stabilare styre den kommande mandatperioden än den förra.

Annons

Sverigedemokraterna går framåt, men glädjande nog inte lika mycket i kommunen som i riket. Men om de röda når en egen majoritet så spelar det mindre roll, då SD inte kommer att behålla den vågmästarroll partiet har haft sedan Ingrid Möller (då MP) bytte sida för två år sedan.

Valresultatet är väljarnas betyg till koalitionen efter det kaos som varit signifikativt för Sundsvalls kommun de senaste åren. Betyget blir: icke godkänt (eller F för att använda en modernare betygsskala).

Moderaternas tapp är inte bara ett tapp, det är ett ras. Men det ska kontrasteras mot att M i Sundsvall gjorde ett mycket starkt val för fyra år sedan. De övriga allianspartierna ligger på ungefär samma nivå som förra valet.

Miljöpartiet i Sundsvall straffas av väljarna, om än inte fullt så mycket som man hade kunnat förvänta sig mot bakgrund av partiets minst sagt hattiga agerande. Värt att notera är också att inget av de två utmanarpartierna – Sundsvallspartiet och Grönt perspektiv i Sundsvall – lyckas ta sig in i fullmäktige.

Så vad innebär valresultatet för Sundsvall de kommande åren? Peder Björk (S) vill satsa på utbildning, och sätta fler människor i jobb. Exakt hur återstår att se; som alltid är det betydligt enklare att lova än att faktiskt leverera. Björk har också lovat ett ökat bostadsbyggande i kommunen och lutar sig då mot de investeringsbidrag som Socialdemokraterna på riksplanet har lovat. När detta skrivs vet vi inte hur en regering kommer att se ut, vad har Björk för plan för bostadsbyggandet om Löfven inte ger honom draghjälp?

Mer läsning

Annons