Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syna SD i sömmarna

/

Annons

I riksdagsvalet fick Sverigedemokraterna 5,7 procent. Enligt den senaste undersökningen från United Minds ligger partiet på 7,8 procent. Opinionschef Carl Melin konstaterar dock en viss nedgång för SD efter terrordåden i Oslo. Partiledare Jimmie Åkessons försök att direkt efter händelserna vinna sympati genom att tillskriva det egna partiet offerrollen tycks glädjande nog inte ha gått hem. Därmed inte sagt att anklagelserna om partiets ansvar inte varit undermåliga – få beskyllningar, om ens några, har riktats mot andra partiers ofta uppskruvade retorik kring hotet från islam.

Frågan är dock varför SD ökat så mycket när alla övriga partier varit rungande eniga om att se till att deras inflytande och stöd ska minska. Är det bara tom retorik?

I så fall är det dags att tänka om. Att avstå från politiska debatter, som Moderaterna och Folkpartiet valde att göra under helgens Drakfestival, är generellt inte särskilt klokt. Det politiska samtalet måste alltid prioriteras. När det tystnar växer okunskap och det är då partier likt SD tycks få tillökning.

SD är inte ett rimligare parti nu än när det låg under riksdagsspärren. De dras fortfarande med trångsynt fientlighet – mot människor, kulturer och mot den liberala idén om människors rätt till egna val och trosuppfattningar. Liksom de dras med troll som inte lyckas hålla masken tillräckligt bra för att klassas som rumsrena.

Nyligen uteslöts Thomas Karlsen, som suttit som gruppledare för SD Trollhättan, sannolikt på grund sitt uttalande om att Anders Behring Breivik var en nyttig idiot som utnyttjas av den konspiratoriska Frimurarorden. Något han däremot inte uteslöts för var när han kallade romer för gräshoppor och skrev att invandrare präglas av en aggressiv gen. En annan SD:are har skrivit öppet om sin kamp mot rasblandning. Även om ungdomsförbundet ställt in en demonstration mot islamisering efter terrordåden i Oslo så är SD:s islamförakt vida känt.

Trots otaliga försök så lyckas inte SD gömma sitt rätta ansikte. Är ambitionen att minska deras inflytande mer än bara ord, så är det essentiellt att ständigt syna partiet i sömmarna, såväl på lokal som på central nivå samt alltid vara beredd att ta politiska debatter.

Mer läsning

Annons