Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thailandsbilden rämnar

Annons

För många svenskar är semesterminnena från Thailand ljusa. Det är ett trevligt, billigt och lättrest land. Bangkok är skyskrapor, gigantiska varuhus, tempel och mat i varje hörn. Utanför varje hotell finns bilder på kungen, som är både älskad och förbjuden att tala illa om. Många har läst om den brittiske mannen som dömdes till fängelse då han i fyllan förstört en bild av den älskade monarken.

Men i Bangkoks största shoppingdistrikt, Siam, brinner husen. Där har rödskjortornas protester mot regeringen nu pågått sedan februari. Kungen brukar kunna gjuta olja på konflikter av denna typ. Men nu är han uppenbart för sjuk för att gripa in. Vilket i förlängningen kan vara positivt, för hans och militärens inflytande har hindrat en demokratisk utveckling. De har helt enkelt styrt bakom kulisserna på tok för länge.

Rödskjortorna har gett upp enligt de senaste rapporterna, trots att regeringen inte gått med på nyval. Vad det betyder är för tidigt att sia om, men i bästa fall leder den senaste tidens protester till reella förändringar i Thailand. I sämsta fall har liv offrats och byggnader bränts i en oklar kamp till ingen nytta. I så fall är det bara en tidsfråga innan motsättningarna blir ännu bittrare.

Mer läsning

Annons