Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka till Bryssel

/

Annons

Hon hanterar sex europeiska språk, hon har en gedigen akademisk bakgrund och därtill sex års erfarenhet av det politiska arbetet i Bryssel. Som Europaparlamentariker gjorde hon sig kanske mest känd, i allmänhetens ögon, som den som samlade in en miljon namnunderskrifter i "oneseatkampanjen" – alltså den aktion som syftade till att stoppa, eller i vart fall uppmärksamma, den ständigt pågående flyttkarusellen i EU-parlamentet. Alltså den byråkrati som är förknippad med förhållandet att anställda och EU-parlamentarikerna omväxlande håller sina sessioner i belgiska Bryssel och franska Strasbourg.

Annars är det EU:s utrikespolitik som mest engagerat Cecilia Malmström (Fp). Att bara kalla henne för Europavän är ett understatement. ST:s läsare minns kanske Malmström som en mycket kunnig och initierad krönikör här på ledarplats under hennes sista period som parlamentariker. Alltnog, vi spår att den nuvarande europaministern i alliansregeringen kommer att bli en sällsynt kompetent EU-kommissionär när hon nästa år efterträder Margot Wallström (S). Vilken post får då Cecilia Malmström?

Ja, igår förklarade Fredrik Reinfeldt att han pratat med kommissionsordföranden, José Manuel Barroso, och önskat en tung post, vilket kan betyda rätt mycket. Möjligen förnimmer Barroso en "skuld" till Sverige och det svenska borgerliga ordförandeskapet som tack för stödet till kommissionsordföranden själv?

Vad det till slut blir vet vi först nästa år när Cecilia Malmström formellt utses. På inrikesplanet har nu statsministern att fundera över vem som skall ta över som svensk Europaminister. Dessutom kommer Folkpartiet att behöva en ny vice ordförande.

Mer läsning

Annons