Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ullenhag och väderkvarnarna

/
  • Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag oroar sig över att centerpartiet blivit för liberala – han borde snarare vända sig mot reaktionär konservatism och socialism.

Annons
Centerpartiet ökar med 2,2 procentenheter i en demoskopmätning som presenterades i gårdagens Expressen. Samma dag skriver folkpartiets partisekreterare, Erik Ullenhag, på DN Debatt att centerpartiets nya ideologiska inriktning hotar en förnyad alliansregering efter valet 2010. Det är lätt att dra slutsatsen att det snarare handlar om ett sätt från folkpartiet att komma ur den medieskugga man hamnat i och att försöka bryta partiets kräftgång i opinionsmätningarna. Väljarna verkar ju nämligen gilla centerns nya linje – partiet blev det tredje största partiet efter socialdemokraterna och moderaterna i höstens val, detta samtidigt som folkpartiet backade rejält och har haft fortsatt negativ utveckling under tiden därefter.
Om Ullenhag på allvar var oroad för alliansens framtid så borde han snarare vända udden mot de reaktionära kristdemokrater som nu höjt rösten i abortfrågan eller folkpartister som till och med är beredda att begå dataintrång, eller i alla fall utnyttja den information som framkommit genom sådan? Nu slåss han i stället mot väderkvarnar.
Och vad det gäller centerns förnyelse så är det inte mycket som inte redan tidigare förekommit den borgerliga debatten. Visst, Fredrick Federley, avgående ordförande för CUF och riksdagsledamot för (c) är en centerpartist av ett slag vi inte är vana att se. Han talar om frågor som tidigare inte haft någon betydelse för andra än moderata ungdoms- och studentförbundare – till exempel platt skatt. Centerpolitiker skall ju, enligt konventionell visdom, tala om glesbygdspolitik, jordbrukssubventioner och kärnkraftsavveckling.
Folkpartiet, och Erik Ullenhag, borde i stället glädja sig åt att det blir allt tydligare att centerpartiet numera hör hemma i den liberala familjen. Det var inte alltför länge sedan som löntagarfonder och socialisering av näringslivet var regeringspolitik i Sverige. Sedan dess har den politiska skalan flyttats åt höger – socialdemokraterna accepterar marknadsekonomin och före detta (s)-ministrar jobbar som rådgivare åt Stenbecksfären.
Detta ställer naturligtvis nya krav på folkpartiet som är det parti som längst har burit den liberala flaggan. Lösningen torde vara att stå upp för och försvara de klassiska idéerna – vilket det har varit lite si och så med för folkpartiet de senaste åren – snarare än att racka ner på alla andra som benämner sig som liberaler. Sannolikt kommer folkpartiets tillsynes omättliga behov av att kanibalisera på de övriga allianspartierna att bli ett störra problem för alliansen 2010 än centerns ideologiska nyordning.

Mer läsning

Annons