Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör Österrike rätt?

Annons
Svenska staten kan ha gått miste om upp till fem miljarder i skatteintäkter på grund av ett kryphål i skattelagstiftningen. Det handlar om svenskar som flyttar till Österrike strax innan de säljer sitt företag och därmed undgår att betala vinstskatt.
Det är fall som dessa som ger näring åt globaliseringsmotståndet och gör att främst vänsterpolitiker börjar tala om hoten med en internationaliserad värld. Slutsatserna är inte sällan att lagstiftning och reglering ska hålla Sveriges trygghetsbarriär mot omvärlden intakt. Men den utvecklingen kommer inte att mattas, snarare tvärtom. Vi har bara sett början av globaliseringen.
Gentemot Österrike handlar det definitivt inte om svårigheterna att konkurrera med låglöneländer. Österrike är en modern välfärdsstat med ett socialt skyddsnät fullt jämförbart med det svenska. Skattetrycket där ligger på omkring 44 procent ganska högt, men ändå inte nära den svenska nivån på nästan 53 procent.
Effekterna av kryphålet i skattelagstiftningen pekar ut något viktigt. Även om det täpps till går det inte att förneka att Sverige har allvarliga brister i företagarpolitiken. Det vore betydligt mer konstruktivt att åtgärda dessa än att lägga ytterligare ett varv taggtråd på staketet mot omvärlden. För om Sverige varken kan konkurrera med låg- eller höglöneländer kommer det att gå illa framöver.

Mer läsning

Annons