Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga kräva mer

Annons
Höjt studiemedel med 1500 kronor i månaden. Det är stommen i en kampanj som Sveriges förenade studentkårer (SFS) just nu driver. Det är inte svårt att känna sympati med det kravet. Det ekonomiska stödet, eller rättare sagt de möjligheter till ekonomiskt stöd som finns genom bidrag och lån, är långtifrån tillräckligt för Sveriges högskolestudenter.
Regeringen föreslog i sin vårbudget att studiemedlet skulle höjas med 300 kronor. Bidragsdelen skulle vara på 100 kronor och lånedelen på 200. En sådan liten bidragshöjning är uppseendeväckande med tanke på socialdemokraternas vana att köpa röster för bidrag. Än mer uppseendeväckande är att partiet inte tror mer på sin högskola eftersom de inte vågar låta studenterna låna mer. Studielånsprincipen bygger ju på att studenter investerar i sin utbildning och att högskolestudierna leder till arbeten som ger pengar att betala tillbaka lånen med. Den höga akademikerarbetslösheten visar dock att högre studier i dag inte garanterar arbete. Något är uppenbarligen fel med den svenska högskolan.
Att SFS kampanjar för ett höjt studiemedel är fullt naturligt, men det är kortsiktigt att enbart fokusera på mer pengar. Studenterna borde inte bara kräva mer stöd för sina studier. De borde i första hand kräva bättre högskolor och universitet att studera vid. Den socialdemokratiska "kvantitet före kvalitet"-modellen, där kvaliteten på utbildningarna sjunker och där målet är att mer eller mindre tvinga 50 procent av de yngre årskullarna till högre studier, är ett misslyckande. Det borde uppmärksammas mer.
Man kan också ifrågasätta vissa av de kampanjmetoder som SFS använder sig av. En av dessa är att certifiera de politiska partier som lovar mer pengar till studenterna. Det finaste certifikatet går till de partier som lovar minst 1500 kronor mer i månaden. Gissa vad vänsterpartiet lovade på en gång? SFS oreserverade hyllning av vänsterpartiet gjorde att den på papperet partipolitiskt obundna studentorganisationen, som redan dras med ett rykte om att ligga långt till vänster på den politiska skalan, tappade ännu mer i trovärdighet.
Med tanke på det odemokratiska kårobligatoriet, som tvingar studenter att tillhöra kårer, borde inte SFS ställa sig bakom några partier överhuvudtaget. Däremot borde SFS kräva att de politiska partierna inte bara levererar valfläsk med löften om x antal fler kronor till studenterna, utan att partierna faktiskt visar hur de planerar att förbättra den svenska högskolan.

"Kortsiktigt att enbart fokusera på mer pengar"

Mer läsning

Annons