Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 maj i historien

Annons
För 10 år sedan, 1998, spred sig giftiga gaser över Landskrona. Det berodde på en stor brand som härjande på stadens soptipp. Landskronaborna uppmanades att inte gå ut.

För 20 år sedan, 1988, stod det klart att Sundsvallsbukten riskerade att drabbas av en miljökatastrof. Kvicksilver började läcka ut ur de 17 000 tunnor som Stockviksverken dumpat i havet. Dumpningen hade pågått över 20 år, mellan 1946 och 1967, men först mer än två årtionden senare, stod det klart vilken miljöförstöring som skett.

För 40 år sedan, 1968, upplöste Frankrikes president Charles de Gaulle nationalförsamlingen och utlyste nyval. Det var kulmen på den oroliga majmånaden i Frankrike då studenterna krävde ett reformerat utbildningsväsende och arbetarna krävde medbestämmande i företagen, högre löner och bättre arbetsförhållanden. Stora demonstrationer genomfördes som till en början möttes med polisbrutalitet.

För 60 år sedan, 1948, blev Syngman Rhee talman i den första sydkoreanska nationalförsamlingen. Senare under sommaren blev han vald till president. Under 1950-talet utvecklades han sedan till en alltmer brutal diktator. 1960 tvingades han bort från makten efter stora protester i Sydkorea. Han flydde till USA och en liberal regim tillträdde som dock året efter störtades i en militärkupp. Därefter följde 30 år av sydkoreansk militärdiktatur.

För 80 år sedan, 1928, gick japanska trupper in i den kinesiska provinsen Manchuriet. Senare upprättade japanerna där en japansk lydstat under namnet Manchukuo.

För 90 år sedan, 1918, kom de svenska frivilliga, varav flera högt uppsatta officerare, hem från finska inbördeskriget. De hyllades av svenska nationalister som "den första trupp som på mer än hundra år segerrikt återvänt från ett krig". Den svenske författaren och antifascisten Ture Nerman greps dock av polis för att han kallat militärerna för mördare av finska arbetare.

För 100 år sedan, 1908, deltog den första bilen med dieselmotor, då benämnd kompressionsmotor, i ett bergslopp. Bilen hette Great Chadwix Six.

För 230 år sedan, 1778, avled den franske författaren och tänkaren Francois Marie Arouet de Voltaire. Han var upplysningsidéernas främste förespråkare och fick betydelse för hela 1700-talets utveckling. Voltaire skrev flera satiriska romaner och skådespel. Ett exempel är Candide. En period satt han fängslad i Bastiljen och några år var han landsförvisad och vistades i England för sin vassa pennas skull. Det var där han kom i kontakt med upplysningsfilosofer som John Locke. Voltaire var också historiker och fascinerades av vår svenske kung Karl XII som han skrev en bok om. Voltaire var född 1694.


Mer läsning

Annons