Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

8 augusti i historien

Annons
I dag är det enligt traditionen premiär för kräftfisket. Enligt sed och gammal lag fick detta traditionsbundna pyssel inte inledas förrän andra onsdagen i augusti. Numera är det dock vattenägaren som avgör när det är dags för kräftfiske, varför det i princip kan fiskas när som helst under året.
För 20 år sedan, 1987, blev den 30-åriga amerikanskan Lynne Cox först med att simma över Berings sund, mellan Nordamerika och Asien. Det tog henne två timmar och tolv minuter att simma från Lilla Diomedesön i Alaska till Stora Diomedesön i Sovjetunionen.
För 30 år sedan, 1977, fick Saab-Scania regeringens tillstånd att förhandla med Indien om försäljning av 20 Viggen-plan.
För 40 år sedan, 1977, kom det ut att PLO, Palestinas befrielseorganisation, kunde tänka sig att erkänna staten Israel. Det hade den palestinska organisationen meddelat USA regering. När Israels försvarsminister Moshe Dayan fick reda på PLO:s invit svarade han genast att det var uteslutet att PLO skulle få vara med i några förhandlingar för att skapa stabilitet i Mellanöstern.
För 60 år sedan, 1947, protesterade Sovjetunionens ledare mot den grekiska regeringens sätt att behandla vänsteroppositionen. Sovjet sällade sig därmed till de andra kommuniststaterna Bulgarien och Jugoslavien. Dessa två länder hade i sin tur deklarerat att de tänkte stödja de grekiska vänstertrupperna som förde inbördeskrig mot regeringen i norra Grekland.
För 380 år sedan, 1627, skottskadades Gustav II Adolf när han ledde de svenska trupperna till seger mot polackerna under slaget vid Dirschau, dagens Tczew i norra Polen. Här mötte 21 svenska kompanier lika många polacker i en rytteristrid. Drabbningen var en del i striden om den svenska kronan som svenskarna under lång tid förde på polsk mark för att definitivt slå undan benen på den polske kung Sigismund. Han var kusin med Gustav II Adolf och hade störtats som svensk kung av Gustav Adolfs far Karl IX. Men Sigismund gjorde anspråk på att få tillbaka den svenska kronan. Vid slaget träffades den svenske kungen av en muskötkula strax nedanför halsen. Kulan kunde inte opereras bort och Gustav Adolf blev lam i tre fingrar på högerhanden.
För 1 890 år sedan, år 117, dog den romerske kejsaren Trajanus. Han var egentligen spanjor, om man nu kan tala om den typen av nationsgränser vid den tiden, men han brukar betecknas som den mest lyckade av alla de romerska kejsarna. Trajanus var militär då han år 98 tog över kejsarämbetet, och lyckades i stort sett i alla krig han förde. Men han försåg även romarna med ett visst välstånd och hade god kontakt med senaten. Trajanus slapp därför dö på våldsamt sätt som många av kejsarna gjorde, utan dog en naturlig död.

Mer läsning

Annons