Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansgar och Anselm firas

/

Annons

I dag har Ansgar och Anselm namnsdag. I morgon Agata och Agda.

Ansgar är forntyskt och består av två ord som betyder "gud" och "spjut". Det kan alltså tolkas "guds spjut", vilket kanske missionären Ansgar, som ska ha kristnat Sverige, kan sägas ha varit. Omkring 300 bär namnet. Enligt senaste statistik har 54 personer Ansgar som tilltalsnamn.

Anselm är forntyskt och är sammansatt av orden för "gud" och "hjälm". Det har tolkats "den gud skyddar". Cirka 400 heter Anselm, endast 17 kallas så, enligt senaste statistik.

I dag firar republiken Sri Lanka sin nationaldag till minne av självständigheten från britterna. Landet har haft flera inhemska blomstringsperioder, men läget längs Indiska oceanens sjövägar intresserade först araber, sedan portugiser och därefter holländare som i tur och ordning behärskade landets utrikeshandel. I slutet av 1700-talet kom britterna, som efter några årtionden besegrade lankeserna och gjorde ön till en kronkoloni. En intressant detalj är att det var först sedan britterna kom som privat äganderätt av jord infördes på ön. 1948 blev landet fritt.

Mer läsning

Annons