Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens händelser 22 december

/

Annons
För 135 år sedan, den 22 december 1870, lyfte den franske astronomen Jules Janssen i sin luftballong från den algeriska staden Oran för att studera en solförmörkelse.
Janssen var sin tids mest berömda astronom men vägen dit hade varit lång. En olyckshändelse i unga år hade gjort honom rullstolsburen. Trots bristfällig skolgång lyckades han ta sig in på Sorbonne och blev så småningom professor i fysik.
Han fascinerades av solen och mycket av hans vetenskapliga arbete gick ut på att studera solvindar och andra fenomen. Han gav rätt precisa uppgifter om solens beståndsdelar och var en av de första som faststlog att solens massa bestod av helium.
År 1870 gjorde han en spektakulär flykt i varmluftsballong från Paris, som då belägrades av preussiska trupper.
Och senare samma år gjorde han alltså en ballonguppstigning från Oran i samband med en solförmörkelse. Den blev dock rätt misslyckad på grund av dåligt väder.
Janssen publicerade 1904 massor av fotografier som han tagit på solen. Det kom under många år att bli ett standardverk för astronomer. Han avled 1907.
För tjugo år sedan, den 22 december 1985, försvarade Sverige mästartiteln i Davis Cup genom att vinna den avslutande matchen och därmed besegra Västtyskland med 3-2. I laget ingick Stefan Edberg, Mats Wilander och Joakim Nyström. (PM)

Mer läsning

Annons