Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn

/

Annons
Dagboken söndag 23 juli 2006 - Sjätte söndagen efter trefaldighetDAGENS NAMN - Emma
I MORGON - Kristina, Kerstin
Emma, som kom in i svenska almanackan redan 1827, var förra året det mest populära namnet att ge till nyfödda flickor. 1 109 fick det och det var 70 fler än tvåan Maja och 193 fler än trean Julia.
Emma är kortformen av ett tyskt namn med förleden "emin" som betyder hög eller väldig. Det har också använts som kortform för Emilia. Det finns 64 100 som heter Emma i Sverige och av dessa har 43 500 namnet som tilltalsnamn. Namnet har funnits i svenskan sedan slutet av 1700-talet.
Emma Hamilton, Lady Hamilton, var älskarinna till den brittiske sjöhjälten Lord Nelson. Hon var gift med den brittiske ambassadören i Neapel och blev 1798 Lord Nelsons käresta när han besökte staden på väg till Egypten.
När maken pensionerades återvände Emma Hamilton till London och levde öppet som Nelsons älskarinna och födde honom två döttrar. Hon avled utblottad i Calais 1815.
Dagens ämne i de svenska kyrkorna är "Efterföljelse" och symbolen visar en väska, en stav och en hatt. Detta i sin tur ska visa livet som en pilgrimsvandring i Kristi efterföljelse. Hatten är försedd med en mussla som är en symbol för dopet.
Egypten firar sin nationaldag den 23 juli till minne av revolutionen 1952.
-


Mer läsning

Annons