Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens namn 2 september

Annons
I dag har Justus och Justina namnsdag.
I morgon Alfhild och Alva.

Justus har latinskt ursprung och kommer av latinets ord för "rättvisa". Det ordet finns kvar i många språk, bland annat engelskans "justice". Till Sverige kom namnet för 400 år sedan, men har aldrig varit särskilt vanligt. Det finns bara cirka 400 som bär namnet och av dessa kallas endast 119 för Justus, enligt senaste statistik.

Justina är den kvinnliga formen av Justus och har följaktligen samma ursprung och betydelse som namnsdagsgrannen. Enligt statistiken är Justina faktiskt något vanligare än Justus. Omkring 1 000 kvinnor är döpta till Justina, varav endast 124 har det som tilltalsnamn, enligt senaste statistik.

2 september som bemärkelsedag
I dag firas Vietnams nationaldag. Den andra september 1945 utropade Ho Chi Minh den Demokratiska republiken Vietnam, drygt två veckor efter att japanerna gett upp i andra världskriget. Japanerna hade ockuperat den franska kolonin Vietnam. Självständighetsförklaringen accepterades dock inte av den gamla kolonialmakten Frankrike. Istället utbröt krig och fransmännen lät bilda en utbrytarstat i syd, Sydvietnam. 1954 led fransmännen nederlag, men Sydvietnam hade erkänts som stat av västländerna, för att motverka det kommunistiska Nordvietnam. 1959 började dock ett uppror i Sydvietnam stött av kommunisterna i norr för att ena landet. Det utmynnade i USA:s skarpt kritiserade krigsinblandning. 1975 lämnade USA Vietnam och landet enades under kommunistregeringen i Hanoi.

Mer läsning

Annons