Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bernt Forsberg 70 år

/

70 år fyller i dag Bernt Forsberg, Sundsvall.

Han är jämtlänning till börden och föddes på Frösön den 2 september 1939.

Annons

Under detta dygn bröt andra världskriget ut vilket ledde till omfattade mobilisering över hela Sverige, inte minst i regementstäta Östersund. Detta ledde till en del transportproblem för pappa Alfred och mamma Astrid när det var dags för BB-besök.

Hemma i bostaden på Brunflovägen fanns då även storebror Leif, 20 månader gammal. Pappa Alfred var anställd vid SJ och mamma Astrid hemmafru.

Beroende på var lokförartjänster blev lediga fick familjen Forsberg flytta runt i landet. Från Östersund till Bollnäs, Helsingborg och slutligen Borås. Skoltiden och ungdomsåren tillbringades i Borås, fram till 1959. Av skolbetygen att döma fanns det även andra tidskrävande sysselsättningar.

Allt vad idrott innebar gick före och bollsporterna blev tidigt den stora kärleken. Redan i tidiga tonåren fick Bernt, och Leif, känna på allsvenskt handbollsspel och även fotboll på hög nivå.

I och med studier till gymnastiklärare på Lillsveds Gymnastikfolkhögskola blev den nya klubbadressen AIK Solna både i fotboll och handboll. Men sökandet efter spänning tog överhand och en tjänst som brandman/ambulansförare vid Stockholms brandförsvar accepterades i augusti 1960.

Vid 22 års ålder satte en svår knäskada stopp för vidare idrottskarriär. Det gav honom dock möjlighet att extraknäcka på Dagens Nyheters sportredaktion under några år. Hösten 1969 fick han prova på som bandredaktör på tv-sporten vilket i sin tur ledde till att Bernt under nästan 20 år som frilansare fick sitta stilla och se idrottsstjärnorna svara för prestationerna.

Till slut blev dubbelarbetet med brandkåren och tv-sporten alltför tidskrävande. Bernt och familjen, med hustrun sedan 1965, Kerstin, och barnen Christina och Per, längtade dessutom till Norrland.

När nya sjukhuset i Sundsvall invigdes 1975 fick Bernt ansvaret att organisera och administrera flytten av ambulansverksamheten från brandförsvaret till sjukhuset. Dessutom skulle övriga länets ambulansverksamhet involveras.

Familjen bosatte sig i Njurunda och Bernt grep sig an sina helt nya arbetsuppgifter. 2003 gick han i pension och lämnade uppdraget som ambulans- och sjuktransportkonsulent.

Under sina 15 år i Njurunda var han engagerad inom Njurunda SK och Njurunda Lions Club. Sedan 20 år är han bosatt i centrala Sundsvall.

Födelsedagen firar Bernt i Rom tillsammans med hustrun Kerstin samt storebror Leif och hans Christina.

Mer läsning

Annons