Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas komma rätt till slut

/
  • Han är en hejare på att hitta rätt med karta och kompass.
  • När man snackar om och med Per Nylander blir det mycket sport. Och får han välja själv så blir det orientering.

Per Nylander är en hejare på karta och kompass. Trots det har han gått vilse i hela sitt vuxna liv.
I fyrtio år har han varit på väg till Dalarna, men hamnat på en massa andra ställen. Nu fyller han 60 år och hoppas hitta hem till det vackra landskapet på ålderns höst.

Annons

För det är som orienterare han är känd i Idrottssverige. Som ung var han lovande i både skidor och orientering. Då bodde han i Berghem i Umeå och spelade hockey med kompisarna. Granngårds bodde den tidens stora skidstjärna Assar Rönnlund.

– När han hade tränat färdigt kunde han komma ner och lira lite fotboll med oss på planen som vintertid var ishockeyplan+, säger Per när vi hälsar på honom hemma på Tegelbruksgatan i Sundsvall. Det var stort för oss smågrabbar.

Och måhända var det där i Berghem som det stora idrottsintresset väcktes. För snackar man Per Nylander så blir det idrott i kubik. Eller vad sägs om den här meritlistan; idrottslärare med examen från Gymnastik och idrottshögskolan, åkt skidor i IFK Umeå, spelat hockey i Björklöven, fotboll i Gimonäs, basket med KFUM Umeå, tagit SM-guld i fälttävlan. Han har, som förbundskapten i skidorientering, varit både tränare och ledare åt storheter som Arja Hannus och Annika Zell som tagit åtskilliga VM-guld i skidorientering. Han har varit gymnastiklärare åt Henrik "Zäta" Zetterberg, och nu är han chefredaktör för tidningen Idrott&hälsa. Och som om inte det skulle räcka så är han gift med det gamla skid-esset Ingrid Viklander från Tynderö. Hon vars pappa Arild Viklander var tvåa i Vasaloppet 1956.

Men idrotten kom inte med generna, varken pappa Oskar, som var folkskollärare, eller mamma Anna-Greta som var sjuksköterska var sportintresserade när Per såg dagens ljus i Knivsta utanför Stockholm.

– Nä, säger Per. Pappa var irriterad över att jag inte lade ner mer tid på studierna, och sa alltid att jag måste göra läxorna innan jag fick gå ut och leka.

Men läxorna gjorde han så bra så han tog examen vid Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm. Vilket gjorde honom till gymnastiklärare.

Mamma Anna-Greta kommer från Leksand och det är dit, till det älskade Dalarna, som Per alltid strävat. Men det vackra landskapet har alltid gäckat honom. Från Knivsta bar det av till Härnösand, vidare till Umeå, sedan till Stockholm. Som lärare och tränare bar det sedan vidare till Borås, Älvsbyn, Mora och Gävle. Där föddes hans son Erik 1985.

– Men 1986 inträffade kärnkraftkatastrofen i Tjernobyl, säger Per. Och det radioaktiva nedfallet blev som störst över Gävle, och jag ville inte att min då ettårige son skulle växa upp utan att kunna plocka bär eller vara i naturen. Så vi bestämde oss för att flytta. Och vi ville så klart ner till Dalarna, men där fanns det inga jobb åt mig och min fru. Eftersom min fru är från Timrå så flyttade vi upp hit i stället.

Här har familjen, som utökats med dottern Anna, levt vidare och trivts. Och här har Per jobbat som lärare på Kyrkmons skola, Essviks skola, S:t Olof och Västermalm. Sedan 2000 är han också chefredaktör för tidningen Idrott & hälsa.

– Men jag är också reporter, fotograf, annonssäljare och abonnemangsansvarig, säger han och skrattar. Eftersom det bara är jag som är anställd får jag göra allt.

Trots att han inte bor i Dalarna så kan han åka dit när han vill. En släktgård finns i Leksand och där tillbringar han mycket tid på somrarna. På vintern är det till stugan i Åkersjön han styr sina skidor.

I dag fyller han sextio år och när drömmen om att en gång få bosätta sig i Dalarna. När det blir dags kommer det att bli lätt som plätt att hitta dit. Per är ju en hejare på karta och kompass.

Mer läsning

Annons