Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida vill träffa nya människor

/
  • Foto är ett av Ida Lundströms intressen. I dag blir det säkert många fototillfällen när hon firar sin 30-årsdag två dagar i förväg
  • Ida Lundström har redan fått en fin 30-årspresent av sin familj – en dator.

Ida Lundström gillar att fotografera och titta på hockey när hon är ledig.
Fast just nu är det inte mer ledighet hon önskar sig, utan ett jobb. Drömmen är att stå i butik.
– Det har inte så stor betydelse vilken affär det är. Det viktigaste är att få träffa människor, säger Ida, som fyller 30 år på måndag.

Annons

"Compact living" är en bra beskrivning på Ida Lundströms lilla bostad i Sundsvall. I ett enda rum får hon plats med säng, arbetsplats, tv-soffa, kök och matbord. På kylskåpet hänger en mängd kloka ord och färgvalet i rummet avslöjar att lila och turkos är två favoritfärger.

Här har Ida bott sedan i höstas, då hon flyttade till Sundsvall från Kvissleby. Ida trivs med att bo centralt och att ha nära till det mesta. Hon har precis avslutat en praktik på Samhall, där hon provat på jobbet som städare.

– Det har funkat bra men nu vill jag gärna prova på något annat, säger Ida.

Hon har tidigare jobbat i matvarubutik när hon bodde i Norrköping, och drömmen är att hitta ett liknande jobb även här. Nu söker hon jobb i alla slags affärer i Sundsvall.

– Man blir väl mottagen när man kommer och presenterar sig, men de får in så många ansökningar så det är många att konkurrera med, konstaterar Ida.

En riktig inkomst skulle göra stor förändring i hennes vardag.

– Jag vill kunna gå och fika utan att räkna varenda krona, åka och hälsa på kompisar och spara till pensionen, säger Ida Lundström.

Ida har en lindrig utvecklingsstörning som gör att hon har rätt till särskilt stöd från Arbetsförmedlingen när hon söker jobb. Det tycker hon känns tryggt. Hon har också en kontaktperson via kommunen som hon träffar då och då, en jämnårig tjej som heter Linda.

– Vi kan till exempel gå ut och fika, färga håret eller gå promenader. Hon betyder mycket för mig, säger Ida, som hoppas kunna få fler kompisar i Sundsvall, både tjejer och killar.

Under uppväxten i Sollefteå gick Ida i vanliga klasser både i grundskolan och på gymnasiet, trots sitt funktionshinder.

– Det var ganska tufft. Men jag fick godkänt i alla ämnen efter att ha gått på Komvux, berättar Ida stolt.

Då vågade hon inte berätta för omgivningen om sitt handikapp, men i dag är det inte längre någon hemlighet.

– Nu har det blivit mindre fördomsfullt i samhället. Det är skönt att kunna vara öppen om det, säger Ida.

Mer läsning

Annons