Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katten också – Stina fyller 50!

/
  • Stina Granhammar har vunnit många priser för sina fina perserkatter. I dag fyller hon 50 år.
  • De snart fyra månader gamla perserkattungarna Danini och DiNozzo är Stina Granhammars ögonstenar. Perserkatternas päls kräver särskild omsorg och Stina badar sina katter med jämna mellanrum.

Allt började med den svarta persern Simson – sedan var Stina Granhammar såld.

I dag föder hon upp den ulliga rasen och har vunnit flera fina priser för sina katter.

– De är de finaste vänner man kan ha, säger Stina som fyller 50 år i dag.

Annons

Stina Granhammar har alltid tyckt om djur och under tonårstiden i Nävsta, Selånger, var hon en riktig hästtjej som gärna hängde i stallet. Det var först när hon var närmare 30 år som det blev fokus på just katter. Då flyttade Simson in, en svart hanperser som hade blivit avlivad om inte Stina tagit hand om honom.

– Det var en jättehärlig katt som blev över 17 år. Han kände igen folk och var väldigt speciell, berättar Stina Granhammar med stor kärlek i rösten.

För att inte Simson skulle vara ensam införskaffades en till katt, och Stinas intresse växte. Så småningom blev hon sugen på att åka på kattutställningar, och när hennes dåvarande sambo skulle köpa en ny bil passade hon själv på att köpa en lite dyrare utställningskatt.

I dag är Stina Granhammar en av två uppfödare av perserkatter i Sundsvall. Men uppfödningen bedrivs i liten skala – Stina planerar max två kullar per år.

Den här sommaren är de två ulliga knytena Danini och DiNozzo hennes ögonstenar. När de var nyfödda fick hon mata dem med nappflaska, eftersom mamma Abby inte ville dia dem. Nu är de fyra månader gamla och äter själva, men kräver mycket annan omsorg. Stina ägnar nästan all sin fritid åt katterna.

– De betyder hemskt mycket för mig och när jag är ledig vill jag ogärna fara ifrån dem. Jag pysslar mest med dem, säger Stina.

2011 var ett framgångsrikt år för henne, då hon vann flera fina priser för sin uppfödning. Hennes uppfödning blev till exempel den andra mest vinstrikaste i Sverige och Daninis och DiNozzos pappa Rabalder, som har den högsta titel en perserkatt kan få i utställningsvärlden – Supreme Champion, blev tredje bästa perserhane. Strawberry, en av Stinas katthonor, blev Sveriges vinstrikaste avelshona.

Men att föda upp katter är inte Stinas enda talang. Hon jobbar som timvikarie inom hemtjänsten och rycker också in där det behövs serveringshjälp. Efter närmare 20 år i restaurangbranschen och flera års jobb till sjöss, bland annat på SCA:s båtar, är hon en fena på att sno ihop goda smörgåsar och duka upp läckra bufféer. Det får bland annat ST:s journalister njuta av ibland, då Stina rycker in i Mediehusets kafeteria.

Maten inför 50-årskalaset fixar hon alltså själv, utan problem, och Stina tycker att det känns roligt att fylla 50.

– När jag var 20 år trodde jag aldrig att jag skulle bli 50, det kändes så gammalt! Men 50-åringarna i dag är så mycket yngre än förr, säger Stina.

Mer läsning

Annons