Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnären Farigh hittade sitt drömhus i Västerlo

/
  • Det är här, på Logården i Västerlo, som Farigh och sambon Linda vill skapa en mötesplats för konstnärer. De har påbörjat renoveringen av sekelskiftesvillan men mycket återstår att göra.
  • – Det ska vara svårt att lära sig måla, det ska ta lång tid. En musiker måste ju lära sig sitt instrument, säger Farigh som själv egentligen inte var en speciellt duktig tecknare som ung.
  • Farigh Ghaderi studerade på skulpturlinjen i Florence innan han började med måleri och teckning.
  • Farigh är kurd och kommer ursprungligen från Iran. Han flydde från landet tillsammans med sin bror.
  • Som traditionell målare är marknaden inte speciellt stor i Sverige. Farighs konst säljer bättre utomlands och hans verk finns i privata samlingar i bland annat USA och Italien.
  • I höst kommer Farigh att ställa ut sina verk i Matfors bibliotek.

Konstnären Farigh Ghaderi har bott både i Florens i Italien och i St Petersburg i Ryssland. Men det är i lilla Västerlo utanför Stöde som han hittat sitt drömställe. Den 15 mars firar han sin 40-årsdag.

Annons

Logården är stort, 600 kvadratmeter, och slitet men mycket vackert. Det smäller i taket när den smältande snön och isen glider ner och det rasslar under taknocken när duvorna flyger ut från sina bon. I september flyttade Farigh och sambon Linda in och köpet avklarades innan de ens sett huset på riktigt. De bodde i Florens och tänkte egentligen flytta till ett annat boende i Toscana. Men huset, som de hittade på blocket, var som gjort för dem. Lindas syster bor i Nedansjö och naturen lockade också.

– Huset har många möjligheter och man kan ha hur stor ateljé som helst. Norrläget är perfekt. Man har konstant ljus här och som traditionell målare är man beroende av ljus. Det blir en drömateljé, säger Farigh.

Det var när Farigh kom till Sverige som 20-åring som han bestämde sig för att bli konstnär. Han hade då flytt från Iran via Turkiet och där träffat en konstnär som sysslade med traditionell konst.

Han kom in på Östersunds konstskola men tyckte att utbildningen inte hade speciellt mycket att erbjuda när det gällde traditionell konst. Utomlands fanns många utbildningar men eftersom han varken hade svenskt pass eller behörighet tog det många år innan han slutligen kunde följa sin dröm.

– Jag packade in alla färger och bestämde mig för att inte öppna dem igen förrän jag kom in på en riktig konstskola.

Fem år senare kunde han öppna färglådan igen och det var på Florence Academy of Art som Farigh utvecklade sin skicklighet. Han studerade både skulptur och måleri och arbetade också som lärare. Han var bland annat ansvarig för skulpturutbildningens teckningsprogram.

Farigh tillbringade också ett år på Repin State Academy of art i St Petersburg.

– I Ryssland är man väldigt vetenskaplig och det var viktigt att studera anatomi. I Italien handlar det mera om det man ser. Det var svårt att bryta det mönstret man var van vid, berättar Farigh.

Visst syns det att Farigh inspireras av de stora mästarna. I ateljén hänger flera vackra porträtt, stilleben och teckningar.

På ett staffli står ett halvfärdigt stilleben. Det är Lindas. Förutom att hon studerar kreativt skrivande på distans är hon också en av Farighs elever. Han undervisar en grupp på drygt fem personer i måleri och teckning. De kommer från Stockholm och bor på Logården hos Farigh samtidigt som de utvecklar sina talanger.

I övrigt har paret en lugn tillvaro. För Farigh är disciplin viktigt. Han kliver upp tidigt, tillbringar ett par timmar i ateljén, tar sedan lunch och fortsätter måla under eftermiddagen.

Han säljer sina verk främst till utländska köpare och i maj ska han ha en utställning i Florence tillsammans med andra elever från utbildningen. Han har tidigare ställt ut i bland annat New York och han hoppas även kunna nå en konstintresserad publik i Sundsvall. I höst ställer han ut i Matfors.

Men nu stundar ett hårt arbete med renoveringen av Logården. Drömmen är att skapa en mötesplats för konstnärer och författare från hela världen.

– Sådant här utrymme har jag inte haft tidigare. Jag har använt vardagsrummet som ateljé eller delat en ateljé med andra.

Mer läsning

Annons