Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiken är livet för Per-Olof Swing

/
  • Per-Olof Swing fyller 30 år, men födelsedagen firades redan den 2 juli med ett jättekalas komplett med gospelkör och orgelkonsert.
  • Per-Olof Swing äger fyra dragspel, två kontrabasar, en tramporgel och en nyckelharpa och anordnar spelstuga hemma i gårdshuset en gång i veckan. Katten Mister sitter gärna bredvid och lyssnar.
  • Köket är den enda plats där Per-Olof Swing har mottagning och uppkoppling. Men han trivs mycket bra i det lilla gårdshuset där han bor tillsammans med katten.

När Per-Olof Swing inte ägnar sig åt musik befinner han sig med stor sannolikhet på seglats med skeppskatten Mister. Nu fyller han 30 år, men födelsedagen är redan firad. Det blev ett spektakulärt kalas, komplett med kolbullar och en inrest gospelkör.

Annons

Per-Olof Swing är ursprungligen från Delsbo, men har snabbt gjort sig hemmastadd i Sundsvall. Varje vecka bjuder han in folkmusikkompisarna till en spelstuga hemma i gårdshuset på Södermalm.

Man kan gott kalla Per-Olof, som oftast bara kallas för Swing, för en musikalisk allkonstnär. Huvudinstrumentet är kontrabas, men han spelar även nyckelharpa för att kunna ta ut melodier. I jobbet som kantor spelar han tramporgel, kyrkorgel och piano. På senare tid har det även blivit mycket dragspel.

– Det fungerar väldigt bra när jag leder barnkörer eller spelar på äldreboenden, säger han.

De musikaliska preferenserna ligger långt bak i tiden. Helst ska låtarna vara från 1800-talet eller tidigare.

– Polskorna var mer komplicerade då, säger han.

Den musikaliska grunden lades på gymnasiet i Härnösand, med ett utbytesår i USA då han sjöng i gospelkör, och senare på ett folkmusikinstitut i Uppsala. Nu utbildar han sig till kantor i Mellansel och har redan fått ett vikariat i Indal, Liden, Holm och Sättnas pastorat.

Per-Olof Swing är uppbokad på ett stort antal konserter i sommar och till hösten ska han spela in en skiva med systrarna Jenny och Anna Lindmark.

När han inte har något inbokat drar han gärna till sjöss. Han har fått låna en Albin Viggen-segelbåt och tar gärna med sig några vänner och katten Mister på båtturer längs kusten.

– Mina seglarhelger är heliga, säger han.

30-årsdagen firades redan den 2 juli. Då bjöd han in till ett jättekalas i dagarna tre med 130 gäster. Gospelkören som han sjöng med under utbytesåret flög dit från USA och höll en workshop och Per-Olofs stora idol, organisten Gunnar Idenstam, gav en konsert.

Eftersom Per-Olof Swing jobbar som kantor har han tänkt igenom sin kristna tro ordentligt.

– Om man ska jobba inom kyrkan måste man stå för vad den säger. Men man behöver inte vara bokstavstroende. Jag definierar mig själv som kristen på KG Hammar-vis. Jag lämnar mycket öppet, säger han.

Han sitter i kyrkofullmäktige för Folkpartiet och hjärtefrågan är att GA-församlingen i högre grad ska använda sig av kransförsamlingarna för att ta hand om före detta konfirmander.

Hur framtiden ser ut är just nu osäkert, men Per-Olof Swing vill absolut inte lämna Sundsvall.

– Jag satt och åt på Storgatan och fyra personer som gick förbi kom fram och pratade. Då vet man att man är i sin hemstad, säger han.

Mer läsning

Annons