Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margit och Margot har namnsdag

/
  • I dag har EU-kommissionären Margot Wallström namnsdag.Foto: Robert Henriksson/Scanpix

Annons

I dag har Margit och Margot namnsdag.

I morgon Axel och Axelina.

Margit är en svensk form av Margareta som i sin tur är bildat från ett persiskt ord för "pärla". Margit var i bruk redan på 1400-talet, men glömdes bort fram till 1800-talet då det fick ett nytt uppsving. Det finns omkring 23 400 med namnet och cirka 12 700 kallas så.

Margot stammar från det franska Marguerite som i sin tur kommer från Margareta. Sedan 1800-talet har Margot använts i Sverige. Mellan 1910- och 1940-talet var det ett ganska vanligt förnamn på flickor. I dag heter omkring 5 100 Margot, varav cirka 2 900 har det som tilltalsnamn.

15 juni som bemärkelsedag

I dag avslutades firandet av Vestalia i det gamla Rom. Varje år skulle Vestas helgedom i Rom renas och det pågick nio dagar i följd fram till 15 juni. Till detta tillfälle bakades rituella kakor av årets första dinkelmjöl. Vesta var eldens och hemmets gudinna som såg till att hemorten blev den trygga plats den skulle vara. Hennes kult vårdades av sex prästinnor, vestaler, som hade ansvar för att elden alltid brann i Vestas hus på Forum Romanum. Vid nyår, första mars i Rom, tändes alltid härden på nytt. Vestalerna ansågs som Roms främsta religiösa befattningshavare fram till kulten avskaffades på 300-talet efter Kristus.

Mer läsning

Annons