Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redaktör mitt i mediemixen

/
  • ST:s chefredaktör Kjell Carnbro fyller 60 år. Han firar födelsedagen under Thailands sol tillsammans med familjen.

Aldrig förr har medievärlden varit så brokig. Men också en genuin tidningsman som Sundsvalls Tidnings chefredaktör Kjell Carnbro kan trivas bland alla nya kanaler. Hans taktik även inför 60-årsdagen är att omfamna dem. För alla bär de nyheten, hjärtefrågan för journalister.

Annons
Han klev in i yrket under tidningens guldålder, då den var självklar som dominerande nyhets- och debattforum.
I dag glider den funktionen gradvis ut i cyberrymden. Men Kjell Carnbro är inte vilsen fast hans bransch byggs om. Tvärtom ger det näring att växa i jobbet.
Man kan fundera över om man ska vara chef så länge som jag, men de här åren har varit så föränderliga. I stället för att se de nya medierna som hot måste vi själva utveckla dem. Då behåller vi vår position som nyhetsförmedlare, säger han.
Han är född i Dorotea och uppvuxen lite varstans, eftersom far jobbade för Konsum och förflyttades friskt. Under gymnasietiden i Härnösand knäckte han extra hos Västernorrlands Allehanda, där han också fick första jobbet efter att ha läst statsvetenskap och sociologi i Uppsala.
Ett kort tag hade jag tankar på att bli diplomat eller något liknande. Men jag har trivts jättebra som journalist. Jag tycker om att lära mig saker, att berätta och att ha att göra med människor.
Till ST kom han 1975 som allmänreporter. Efter ett par mellanspel hos Mittnytt och en affärstidning som ST ägde blev han chefredaktör 1989.
Och visst har han saknat skrivandet sedan dess. Vissa journalister drivs av samhällspatos, men för honom var skrivandet den första kärleken och orsaken till att han blev journalist. Tursamt nog har chefskapet andra fördelar.
Det är roligt att se människor utvecklas och ta på sig nya uppgifter. Då kan jag tycka att jag har lite del i det, säger Kjell Carnbro.
Som ansvarig utgivare får han ta stöten om tidningen skriver något den inte borde. Men han litar på medarbetarna och går inte hem från jobbet med oro för en framtid i finkan.
Men jag tänker ofta på vilka konsekvenser det vi skriver kan få för enskilda. Vi har makt att skada människor. Och det finns tillfällen då jag har ångrat att jag inte gjorde annorlunda, säger han.
Han gillar när läsare hör av sig och ger honom såväl synpunkter som chans att berätta hur en tidning fungerar och funderar. Samtidigt är det skönt att krypa ur rollen ibland, vilket är ett skäl till att han är kvar i Alnö IF fast barnen växt ur ungdomsfotbollen.
Som chefredaktör förknippas man starkt med vad som står i tidningen. Men i klubben pratar vi bara fotboll.
Han läser gärna biografier om han hinner, men mest åker han till Ångermanland när han vill vila. Där finns två fritidshus och Kjell Carnbro är en spikglad man.
Jag gillar att bygga. Jobbar man med att vända papper är det skönt att göra något med händerna, säger han.
På landet finns också en bäverdamm, där han och sexåriga Moa brukar smyga runt och spana efter en skymt av en platt svans. Av de tre barnbarnen är hon äldst och den som kan vara riktig kompis med morfar.
Därför får nya större snickerier vänta. Barnbarn föredrar mindre, som lekstugor och rutschkanor.
Fakta/Kjell Carnbro
Bor: Centrala Sundsvall
Arbete: Chefredaktör för Sundsvalls Tidning
Familj: Fru Birgitta, barnen Anna och Niklas samt tre barnbarn
Intressen: Idrott, snickeri, böcker och resor
Aktuell: Fyller 60 år den 18 november

Mer läsning

Annons