Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista vilan dyrast på landet

I en del av Svenska kyrkans församlingar måste varje medlem betala tusenlappar om året för begravningarna. I snitt blir dock kyrko- och begravningsavgifterna oförändrade nästa år.

Annons
Enligt Svenska kyrkans sammanställning av 2008 års kyrko- och begravningsavgifter får medlemmarna i genomsnitt betala 1:23 kronor per hundralapp. Det är på öret samma som 2007.
Av 828 församlingar har 77 sänkt kyrkoavgiften, 624 inte ändrat och 120 höjt (sju har fått ändrad indelning).
I kyrkoavgiften ingår en begravningsavgift som i genomsnitt ligger kvar på 25 öre per intjänad hundralapp. Den avgiften måste alla betala, oavsett tro eller medlemskap i samfund, för att täcka kostnaderna för bland annat begravningsplats och kremering.
Solidaritet
Begravningsavgiften fastställs lokalt och varierar kraftigt. Generellt är det dyrare på landsbygden, där färre delar på kostnaderna, och billigare i storstäderna. Högst är avgiften i en handfull församlingar i Karlstads stift betala där församlingsborna kan få betala upp till en krona per intjänad hundralapp. Per år blir det tvåtre tusenlappar för en mellaninkomstagare eller kanske 100 000 kronor eller mer under ett arbetsliv. Den som bor och blir begravd i en storstad kommer undan med mindre än en tiondel.
 Det finns kanske en del som protesterar, men reaktionerna är faktiskt inte så kraftiga. Ute på landet lever man nära kyrkan på ett helt annat sätt än i storstäderna och solidariteten är mycket stor, säger Torgny Lindén, informatör i Karlstads stift.
Billigast i Mälardalen
När det gäller församlingarnas övriga kostnader finns en typ av Robin Hood-system där rika församlingar inom Svenska kyrkan hjälper de fattiga \"kusinerna på landet\". Begravningsavgifterna måste dock församlingarna klara själva.
 De är statligt och oerhört noggrant reglerade. Kostnaderna för begravningsverksamheten och kyrkans övriga verksamheter måste hållas isär, säger Torgny Lindén.
Lägsta kyrkoavgifterna finns i ett antal församlingar i Stockholms stift med cirka 60 öre per intjänad hundralapp. De högsta finns i Tännäs-Ljusnedals församling i Härnösand och i ett antal Gotlandsförsamlingar.
Den lägsta begravningsavgiften 0:09 återfinns i flera församlingar i Uppsala- och Stockholmsområdet. Högsta begravningsavgifter blir det i Blomskogs och Trankils församlingar i Karlstads stift, där församlingsmedlemmarna får betala över en krona per intjänad hundralapp.

Mer läsning

Annons