Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sune Darj har avlidit

Sune Darj, Ånge, har gått bort i en ålder av 94 år.

Annons

Han föddes och växte upp i Bräcke, som en av fyra bröder. Efter realexamen gick han postexpeditörskurs i Stockholm, utbildade sig sedan vidare inom Postverket och arbetade på flera postkontor.

I maj 1945 gifte han sig med sjuksköterskan May och de fick tre döttrar.

1958 utnämndes Sune Darj till Sveriges yngste postmästare och familjen flyttade till Ånge. De fann sig väl tillrätta och blev kvar i Ånge, där Sune Darj bland annat var med vid planering och var drivande vid tillkomsten av en ny och stor paketomsortering och ett nytt posthus. Han arbetade även en period i FN-tjänst utomlands med fältpostarbete. För sitt yrkeskunnande och nit i tjänsten tilldelades Sune Darj utmärkelsen Riddare av Nordstjärneorden, vilket han värdesatte.

May och Sune Darj trivdes i naturen och fjällvärlden. De vandrade och skidade tillsammans många gånger i de svenska fjällen. Sune Darj var under hela sitt liv en aktiv motionsidrottare inom olika sporter och tävlade i orientering i hög ålder. Han cyklade Gissjön Runt och gick Borgsjön Runt även vid 90 års ålder.

Sune Darj var dessutom engagerad i föreningsverksamhet, som medlem eller med förtroendeuppdrag, inom Ånge Skidklubb, Ånge kyrkokör, Röda Korset, IOGT-NTO, Tempelriddarna, Rotary, Svenska Turistföreningen, Naturskyddsföreningen med flera.

Hela tiden behöll han föräldrahemmet i Bräcke, dit han gärna återvände. Han njöt av att sitta och läsa en bok vid sjön eller att ta en roddtur med barnbarnen och lägga nät.

Hustrun May, som också hade förmånen att vara pigg upp i hög ålder, gick bort för några år sedan. Yngsta dottern Gertrud gick bort i höstas, vilket medförde en mycket tung sorg för hela familjen.

Sune Darj sörjs av döttrarna med familjer och sju barnbarn saknar och sörjer en varm och omtänksam morfar.

Mer läsning

Annons