Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brasilien mot USA i finalen

Marta och Brasilien vill göra det som herrlandslaget aldrig lyckats med. USA med Pia Sundhage vill ha revansch från fiaskot i VM förra året. Problemet är att bara en av dem kommer att lyckas.

Annons
Damfotbollen och OS har fått sin drömfinal på torsdag med en klar favorit Brasilien. När landets herrlandslag åter igen misslyckades i OS har i stället brasilianskorna stormat fram, senast i semifinalen då det blev 41-seger mot regerande världsmästaren Tyskland. Brasilien med Marta, Linköpings Cristiane samt Daniela besegrade också USA med 40 i VM-semifinalen förra året.
Paradoxalt nog det resultatet som gjorde att Pia Sundhage nu sitter som förbundskapten för USA. Hennes företrädare, Greg Ryan, fick sparken efter VM-fiaskot där han bland annat inför mötet mot Brasilien bänkade förstamålvakten Hope Solo.
Sundhage har i stället byggt upp laget på nytt med en ny spelmodell:
 Den stora fördelen är att du inte behöver motivera amerikanska spelare. De jobbar alltid så hårt som möjligt, hon försöker alltid och har också höga förväntningar på sig själv och laget. Det har varit ett lag som vunnit så mycket att det skapat en atmosfär: "gå för det", säger Sundhage.
Hos Brasilien har det varit annorlunda. Laget har fått ett rykte kring sig att vika ned sig när det gäller som mest, i förra årets VM-final missade bland annat Marta en straff när det blev förlust mot Tyskland.
 Vi har inte vunnit något ännu. Vi är en match från guldet men vi kan inte upprepa samma misstag som vi gjorde i semifinalen mot Tyskland, sade förbundskaptenen Jorge Barcellos efter OS-semifinalen.
 Det var bristande koncentration, vilket kan bli ödesdigert.
 Allting faller på plats för oss. Först besegrade vi Tyskland som slog i VM förra året. Nu ställs vi mot USA precis som i finalen 2004. Jag tror att det kommer att bli annorlunda den här gången, säger Cristiane till Internationella fotbollsförbundets hemsida.
I matchen om tredje pris gör Tyskland upp med Japan.

Mer läsning

Annons