Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bronsmatchen också en mara

/
  • Tre Kronor och Johan Backlund fick ännu en mardrömsstart i VM. Tidigt 2-0-underläge följdes av 3-0 i början av andra perioden av Aleksandr Frolov.

Ännu en mardrömsstart såg till att bronsmedaljerna flög all världens väg för Tre Kronor. Men det var inte bronsmatchen som förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson grämde sig över – det var fortfarande den missade guldchansen. – Det var semifinalen vi skulle ha vunnit, sade han.

Annons
13 (02, 01, 10) mot Ryssland efter ytterligare en mardrömsstart, med två ryska mål på 3.21 och Sverige slutade utanför pallen på fjärde plats i ishockey-VM.
Precis som under Gustafssons debutmästerskap i Österrike 2005. Då blev det också en fjärdeplats efter förlust mot Ryssland i tredjeprismatchen.
Däremellan kom de magiska gulden i OS i Turin och VM i Riga förra året.
Det var en ny guldchans Bengt-Åke Gustafsson hade hoppats på och det var den missade chansen som han hela tiden kom tillbaka till efter bronsförlusten.
Tagg i hjärtat
Den satt som en tagg i hjärtat.
 Vi gjorde det så bra mot Slovakien i kvartsfinalen och vi hade två vilodagar inför matchen mot Kanada. Vi ska kunna rubba Kanada men i stället kom vi ut helt flata till den matchen. Det var vår sämsta match i turneringen, sade Gustafsson.
TT: Tycker du att en fjärdeplats med det här laget är godkänt?
 Nej, det kan vi inte vara nöjda med. Visst, ser man det som ni gjort att vi bara hade en NHL-spelare så kanske det är okej. Vi har gjort det jättebra nästan hela vägen men det var i går (läs lördag) vi skulle ha vunnit. Det var våra oerfarna spelare som tappade både benen och huvudet.
Mardrömsstarterna
Mardrömsstart del 1 mot Kanada i lördags kostade guldchansen. Kanadensarna gjorde tre mål på drygt sju minuter i den första perioden och vann till slut med 41.
Mardrömsstart del 2 mot Ryssland kostade en bronsmedalj. Alexej Jemelin lyfte in en backhand fram till 10 efter 6.18 i spel i numerärt underläge och Sergej Zinovjev slog in en målvaktsretur från Johan Backlund fram till 20 efter 9.39.
 Vid första målet kommer vi två mot en, men tappar pucken och får en spelvändning. Kanske skulle vi inte ha gått fram så hårt där. Vid andra målet hade vi också pucken under kontroll men åkte på en kontring. Visst där rök en bronsmedalj, men...sade Gustafsson och kom återigen tillbaka till Kanadamatchen.
Svårsmält
Den lär ta tid att smälta.
Annars pratade han sig varm om de många VM-debutanterna tolv till antalet. Speciellt fäste han sig vid Martin Thörnberg, HV.
 Han har varit en riktig motor hela vägen. Så det var tråkigt för honom att han tappade energin på slutet. (Anton) Strålman har varit kanon, sade Gustafsson.
Förbundskaptenen har fått en hel del återbud, exempelvis från elitseriestjärnor som Per Svartvadet och Niklas Sundström.
 Det är klart att man vill ha de bästa tillgängliga. Det har inte varit något problem, men det är synd att de inte vill offra en hörntand till, sade Gustafsson.
Alexander Steen svarade för matchens enda svenska mål. Men Sverige var aldrig riktigt nära en medalj i detta VM.
Inte med såna mardrömsstarter.

Mer läsning

Annons