Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damkronorna föll i OS-finalen

/
  • Den här kvällen räckte inte en storspelande Kim Martin i det svenska målet. Kanada spelade hem OS-guldet.
  • Pernilla Winberg och Maria Roth jublar över ett fantastiskt OS-silver.

Ett mirakel gick bra. Två blev för mycket. Damkronorna var aldrig nära suveräna Kanada i OS-finalen och föll med 1-4 (0-2, 0-2, 1-0).

Annons
Men svenskorna kunde i alla fall hålla siffrorna nere. Den kanadensiska segermarginalen blev den lägsta på fem matcher i Turin där \"Lönnlöven\" gått fram som en ångvält till sitt andra raka OS-guld och noterat suveräna 46-2 i målskillnad.
Damkronorna tog hockeyvärlden med storm och 3-2-segern i nagelbitaren till semifinal mot USA var den största skrällen i damhockeyns historia.
Svenskorna gjorde en spelmässigt bra första period mot Kanada men släppte in två onödiga mål. Kim Martin, vars storspel var nyckeln i semifinalen, borde ha tagit Gillian Apps 1-0-puck efter 3.15.
Apps fick enkelt ta sig in framför mål men hennes backhandsavslutning efter isen borde Martin ha stoppat. AIK-målvakten fick inte ned klubban och pucken gick in under.

Mardrömsstart
Det var en mardrömsstart i en final där Damkronornas chans låg i att hålla nollan så länge som möjligt.
På 0-2-målet efter 12.13 fick inte backen Kristina Lundberg tag i Caroline Oullette som kunde lägga in pucken vid Kim Martins bortre stolpe på Jayna Heffords diagonalpassning.
Svenskorna höll spelet uppe på ett sätt som man inte gjort mot Kanada förut i stora matcher, men skapade inga farligheter trots en del spel i Kanadas zon.
I den andra perioden hade svenskorna två vassa lägen, dels genom Nanna Jansson som i bra läge inte fick träff på pucken, dels genom Maria Rooth som sköt rakt på Charline Labonte i fritt läge.

Snabba mål
Men när Rooth fick läget hade kanadensiskorna redan avgjort. Inom loppet av 1.29 i mitten av den andra perioden gjorde Kanada två snabba mål genom Cherie Piper och Jayna Hefford sedan svenskorna släppt in de kanadensiska spelarna framför målet.
De svenska nyckelspelarna fick inte till det lika bra som i semifinalen mot USA. Förutom Martin hade den svenska förstakedjan med Maria Rooth, Erika Holst och Emilie O\'Konor bara ett skott på mål under de två första perioderna.
Men svenskorna behövde i alla fall inte gå mållösa från finalen. Gunilla Andersson sköt 1-4 i numerärt överläge efter 5.24 av den tredje perioden.

Andra raka
Kanada tog sitt andra raka OS-guld och fick också revansch för att ha blivit nedpetade från tronen när USA vann VM för knappt ett år sedan i Sverige. Kanadensiskorna nu vunnit tio av tolv mästerskapstitlar i damhockeyn genom tiderna, två av tre OS-guld och sedan tidigare åtta av nio VM.
Laget får nästa gång försvara sitt guld på hemmaplan i Vancouver 2010.
Men om Damkronorna fortsätter att utvecklas i samma takt som den senaste fyraårsperioden kan de ge Kanada en hård match om guldet.
Ett stort steg är redan taget.
Nästa steg är inte lika långt.

Mer läsning

Annons