Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEA bakom svensk dopningsrazzia

Den stora svenska dopningsrazzian i förra veckan var en del i en stor internationell insats. Polis i flera länder genomförde razzior.

Annons
Förra torsdagen slog svensk polis till mot misstänkta dopningsbrottslingar över hela landet. Efter tillslaget, som beskrivs som det största i Sverige hittills, anhölls tolv personer och en stor mängd dopningsmedel beslagtogs.
– Det rör sig om fyra till fem kilo med råmaterial av steroider, säger Cecilia Fant, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisens underrättelsesektion, till TT.
Polisen hittade även narkotika, bland annat amfetamin, heroin och kokain.
De anhållna misstänks för att ha sålt stora mängder dopningsmaterial över internet.
Den svenska razzian var en del av en stor internationell insats under ledning av amerikanska Drug Enforcement Agency (DEA).
Insatsen, som gick under namnet Raw Deal, genomfördes i flera länder. Förutom i Sverige och USA slog polis till även i bland annat Australien, Danmark, Kanada, Thailand och Tyskland.
– DEA startade operationen eftersom det var så mycket steroider som såldes i USA. När de började jobba med utredningen såg de att det fanns internationella kopplingar, säger Cecilia Fant.
Hon befann sig i New York på måndagen för att medverka vid DEA:s presentation av beslagen för medierna.
– Det är bra att man kan jobba så här med underrättelse, att man kan ta hjälp av varandra eftersom internet är globalt.
Tillslaget i USA kallas det största mot dopningsbrottslighet hittills.
Under den razzian greps 124 personer och en mycket stor mängd dopningspreparat togs i beslag, till exempel 11,4 miljoner doser av dopningsmedel och 242 kilo råmaterial. Den amerikanska polisen upptäckte även 56 laboratorier som tillverkade steroider.
Råmaterialet till steroiderna kommer från Kina. De kinesiska myndigheterna samarbetar med utredningen, uppger en talesman för DEA till New York Times nätupplaga.

Mer läsning

Annons