Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett par comebacker att se fram emot – och de stora är där

/

Den 11 juni är det avspark för VM i Sydafrika – för första gången någonsin på afrikansk mark sedan VM hade premiär 1930. Och med 206 dagar kvar till premiärmatchen är snart alla festdeltagare inbjudna.

Annons


26 nationer av 32 har bokat sina biljetter – och de flesta stora är där. Kakás Brasilien, Maradonas och Messis Argentina (till slut), Rooneys England, Europamästarna Spanien och världsmästarna Italien för att nämna några. Favoriter hela bunten förstås.

De tre senaste, Nigeria, Kamerun och Nya Zeeland, säkrade sina platser i helgen. De sistnämnda för bara andra gången i landets historia – senast var VM i Spanien 1982.

Det finns fler som gör comeback.

Nordkorea gör sitt andra VM efter att 1966 åkt ut i kvartsfinal.

1998 nådde Chile åttondelen. Nu överraskade man stort i det sydamerikanska kvalet (bara en poäng efter Brasilien) och har byggt nytt efter ZaSa-tiden (Ivan Zamorano/Marcelo Salas) med spelmotorn Valdivia och måltjuven Suazo.

Nordamerikanska trean Honduras har inte varit med sedan man slutade sist i gruppspelet 1982.

Att Sverige inte får vara med, och missar ett mästerskap för första gången sedan VM 1998, har knappast undgått någon.

Men det är fler som saknas. Som Kroatien, Turkiet och Tjeckien – och det smärtar säkert inte så lite att i stället få hålla på lillebror Slovakien som var kvalets stora skräll. Vi får även vara utan Togo med Emmanuel Adebayor och Mali med Frédéric Kanouté.

Kulmen av två års kvalspel nås nu på onsdag i play off-returerna där de sista sex platserna ska avgöras.

Det europeiska play off-spelet i lördags gav idel små segrar och mer eller mindre öppna returer på onsdag.

Frankrike är förstås storfavorit mot Irland hemma, men Robbie Keanes Irland går inte att räkna bort så enkelt.

Och Ryssland har så mycket klass att jag tror att de klarar att hålla undan borta mot Slovenien – som efter superdivan Zlatko Zahovics tid (ansåg sig själv vara större än både förbundskaptenen och landslaget) numera är ett riktigt starkt – lagbygge.

Däremot har jag svårt att se att gamla Grekland ska klara av att vinna i Ukraina där den forna sovjetstaten bara tappade poäng mot Kroatien i kvalet – och slog England.

Och jag skulle faktiskt bli förvånad om vi inte får säga tack och hej till en av de stora också. Portugal, utan skadade Real Madrid-stjärnan Cristiano Ronaldo, har en bräcklig 1–0-ledning med sig till bortamötet med Bosnien. Men laget agerar virrigt i försvaret – och jag tror inte att Bosniens två tyska skyttekungar Edin Dzeko (Wolfsburg) och Vedad Ibisevic (Hoffenheim) underpresterar som i lördags en gång till.

För mycket kan man säga, men att som vissa svenska medier basunera ut att Bosnien skulle ha varit en lätt lottning (för Sverige om vi tagit oss till play off) är bara dumt.

Fråga bara Zlatan Muslimovic, svensk-bosniern som en gång i tiden var en talang i IFK Göteborg, och nu som ende svensk (i Bosniens färger) kan nå VM som spelare.

Kriget splittrade spelarna en gång i tiden. Nu är samma spelare nära att ena landet kring landslaget om de når VM.

Vi kan räkna in Uruguay också för sydamerikanerna tappar inte 1–0 hemma mot Costa Rica.

För de afrikanska mästarna Egypten är läget mer ovisst. Efter kravallerna och attackerna mot Algeriet i helgen i Egypten (och vinsten med 2–0) så möts man nu i en helt avgörande match på neutral mark i Sudan.

Att sia innan kvalet eller grupperna är färdiga är vanskligt, men det känns som att ett afrikanskt lag mycket väl kan nå final och skrämma de stora elefanterna.

Knappast värdnationen, men Michael Essiens Ghana och Didi Drogbas Elfenbenskusten har båda rutin och klass i lagen.

Och Ghana visade ju genom att vinna U20-VM för en månad sedan att allt numera är möjligt – även för de afrikanska lagen.

Bara nu inte Afrikanska mästerskapen i januari (varför spelas det ett VM-år?!) tar för mycket energi.

Den 4 december lottas gruppspelet. Sen är det bara att vänta och avundas de som faktiskt får vara med när festen i Sydafrika börjar.

Mer läsning

Annons