Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullsatt på Idrottsgalan

/

Det är fullsatt på Medelpads Idrottsgala i kväll. Galakvällen då lokala idrottare prisas är utsåld.

Annons

Under kvällen kommer sammanlagt tio priser att delas ut. Dessutom delar Sundsvalls Tidning ut den anrika ST-pokalen till 2009 års vinnare: SM-guldmedaljörerna i Sundsvall Dragons, som är det första lag som någonsin tilldelats priset.

De nominerade 2010 med motivering:

Årets kvinnliga idrottare:

Kosovare Buzuku, Sundsvalls Boxningsklubb. Nordiska mästarinnan tog nästa kliv internationellt genom att slå sig fram till en VM-kvartsfinal.

Anna Höglund, Sundsvall Saints. En av landets mest respekterade spelare drar ett stort och tungt lass för att hålla Saints kvar på den stora dambasketkartan.

Veronica Smedh, Sundsvalls Slalomklubb. Har etablerat sig i världscupsammanhang och ses som en av arvtagarna till alpina skiddrottningen Pärson.

Årets manlige idrottare:

Marcus Andersson, Sundsvalls Atletklubb. Sundsvalls bänkpresstradition lever vidare. Det kan vi bland andra tacka VM-trean i +125 kilo för.

Jan-Olov Danielsson, Njurunda Sportskytteklubb. Flera generationer minns Ragnar Skanåker. Efter en sommar som Sverigeetta siktar Njurundaskytten på ett liknande genombrott.

Stefan Tärnhuvud, Sundsvalls Friidrottsförening. Finnkampskungen och Sveriges snabbaste man rusar vidare – mot nya personliga rekord, SM-titlar och ett hägrande EM.

Årets Lag:

IFK Sundsvall. Avancemanget till tvåan betyder att anrika Sundsvallskamraterna är tillbaka som en fotbollsklubb att räkna med i Norrland.

Sundsvall Dragons. Gjorde vad inget annan Medelpadslag i en stor bollsport lyckats med. Vann SM-guldet efter seger i en historiskt rafflande sjunde och avgörande match på bortaplan.

Söråkers IF, Flickor 15. Bäst i Sverige för 15-åringar för knappt ett år sedan. I vinter fortsätter Söråkers damsatsning med spel i division I.

Årets Ledare:

Margareta Bäckström, Näsets Ryttarsällskap. Förenar eget tävlande med att vara navet som det mesta snurrar och kretsar kring i framgångsrika Näsets Ryttarsällskap.

Urban Schill, Fagerviks Kanotklubb. Efter många års anonymitet är Fagerviks Kanotklubb åter att räkna med. På tävlingsbanorna och som SM-arrangör. Urban Schill har haft ett finger med i det mesta.

Peter Öqvist, Sundsvall Dragons. En guldcoach är alltid en guldcoach. Två bittra finalförluster hindrade inte Dragons ambitioner. Lagbygget fortsatte – under Öqvists ledning.

Unga ledare:

Martin Carlsson, Stöde IF. Sommartid ser fotbollen till att hålla ihop Stödebygden och som tränare höll unge Carlsson ihop föreningens herrlag.

Richie Koria, Sköns Tennisklubb. Tennis i Sundsvallstrakten är inte bara stora STK. I Skön växer verksamheten just nu så det knakar. Tacka Richie för det!

Pontus Melander, Ljustorps IF. För bara ett par år sedan stod den egna aktiva karriären i fokus, men nu är det tränarskapet som gäller. Ett fint kvitto på satsningen var Ljustorps uppflyttning till division IV.

Årets Genombrott:

Emil Forsberg, GIF Sundsvall. Målet var en plats i Medskogsbrons division III-lag, men tredje generationen ”Foppa” fick hela Norrporten Arena att le och mysa. Ett stort glädjeämne när övriga Giffarna svek.

Anna Holmlund, Sundsvalls Slalomklubb. Ungdomsstjärnan i alpint och fotboll hittade nya utmaningar i färska OS-grenen skicross. Dubbla världscupsegrar på ett sätt som skulle platsa i både Rekord-Magasinet och Buster.

Anton Lander, Timrå IK. Etablerade sig i både Elitserien och med Småkronorna i junior-VM. Lagkapten redan som 18-åring med omväxlande A och C på bröstet.

Idrottare med funktionshinder:

Linnea Bäckman, Solens IF. Brukar vinna det mesta både i Sverige och utomlands när Solens stora simgäng är ute och tävlar.

Lotta Helsinger, HIF Kämparna. Tävlade i skuggan av Viktoria Wedin under några år. Efter fem guld och ett silver på nordiska mästerskapen är det Lottas tur att ta plats i rampljuset.

Marcus Holm, HIF Kämparna. Veteranlirare i det svenska lag som just nu förbereder sig för Paralympics i Vancouver – med Holm som nyckelspelare.

Årets Arrangemang:

Sundsvall Friidrottsförening – Norrvidden Sundsvall Wind Sprint. Fortsätter att utvecklas till en tävling att räkna med för delar av all världens sprintelit. Många undrar: hur är det möjligt?

SHRA Sundsvall – Sundsvall Raceway. När vädret är med arrangörerna strömmar motorsportvänner till från när och fjärran. Allt för att uppleva några sekunders uppvisning av brummande fartvidunder på två och fyra hjul.

Stockviks IF – Skid-SM 2009. 100 år efter Svenska Skidförbundets bildande i Sundsvall var SM-veckan tillbaka där den hör hemma. Succén var förstås given.

Årets internationella prestation:

Anna Barthold, Sundsvall Saints. Mångårigt Spanienproffs och landslagets kapten fortsätter testa nya vägar och marknader. Brasilien blev höstens utmaning. Saints drömspelare.

Henrik Zetterberg, Detroit Red Wings. Andra raka Stanley Cup-finalen i våras fick ett trist slut. Medelpadingen med nummer 40 var dock en spelare det talades om inte bara i Detroit utan i hela Nordamerika.

Per Nilsson, 1899 Hoffenheim. Blev av lagkamraterna utsedd till lagkapten i tyska uppstickarlaget Hoffenheim. Ett fint bevis på hur respekterad Timråprodukten är i sin bundesligaomgivning.

Galans hederspris:

Tilldelas en person vars bestående insatser berikat idrotten i Medelpad.

Mer läsning

Annons