Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamrin är bloggaren som brinner för hockey

/

Annons

I fyra säsonger har Jimmy Hamrin ventilerat sina tankar och känslor kring ishockey på "Tikare-bloggen". På köpet har supportern och hockeynörden blivit en lokal hockeyprofil.

Men vem är han, killen bakom orden?

Hockeyintresset kom tidigt. Från hans pappa. Men det som verkligen lockade in Jimmy i hockeyns värld var inte de stora stjärnorna, de hårda tacklingarna eller de spektakulära målen.

Det fanns matematiska skäl.

Närmare bestämt: statistiska sådana.

– Jag tror att det föddes mycket av den matematiska biten, jag har alltid varit väldigt intresserad av siffror. Resultat, tabeller och poängligor, det finns jättemycket siffror i ishockey.

Att sätta ihop ett och ett och räkna ut vad olika resultat gav för utslag var det som fick honom att gå igång.

– Det var det första som fick intresset att växa, sedan har det vuxit mer och mer. Då har man lärt sig spelare, namn, stjärnor och den biten.

Har du blivit beroende av den dagliga hockeydosen?

– Det är väl nästan ett specialintresse på aspergernivå. Jag har haft ett väldigt fokus på det intresset under hela uppväxten och har med mig det nu. Jag lever med det varje dag, vissa kanske måste ha en kopp kaffe på morgonen, jag vill inte säga att jag måste ... men mina morgonrutiner går ut på att jag läser morgontidningarna, NHL.com med highlights och så vidare. Det blir mycket hockey.

Jimmy flyttade i tidig ålder till Matfors där han höll sig kvar till 20-årsåldern. Han höll på med både fotboll och ishockey, men säger att det var fotboll som han var bättre på. I hockeylaget toppades det från tidig ålder, något som ledde till att han tappade lusten.

– Jag började med kvartershockey och spelade i några år (i Njurunda). Jag var inte speciellt bra – men jag brann för det. Det var också ett ganska stort misslyckande för mig, i hockeyn började de peta tidigt och jag blev ofta petad i laget. Man fick inte vara med på matcher och det var en ganska tung period.

– Jag slutade i laget för det fungerade inte, det var för jobbigt att känna att man inte räckte till.

Intresset för sporten försvann ändå inte. Tvärtom, det blev större och större för varje år. Men det blev fotbollen som fick bli den aktiva sporten.

– Där kunde jag vara bland dem som gjorde flest mål och där hade jag en större roll i laget, det var inte petningar på samma sätt.

Stödet från föräldrarna för hans hockeyintresse har varit gott. Varje födelsedag och julafton fick Jimmy de saker han ville ha – hockeyprylar. Men det är en särskild sak han drar sig till minnes.

– Min pappa hade en gammal Canada Cup-bok från 1976 som han visade på skoj, och sen bodde jag i den boken. Det handlade om den allra första Canada Cup-turneringen med reportage, matcher, målskyttar och jättemycket bilder.

Jimmy är utbildad socionom, en utbildning han valde för att få jobba med människor. Han pluggade i Österund, men bodde kvar i Timrå. Trots pendlingen missade han inte en Timråmatch.

– Man hittar en väg, man löser det på något vis.

– Skolan behövde aldrig stå tillbaka för hockeyn. Vilket är ett intressant sätt att formulera sig eftersom man borde formulera sig åt andra hållet: att hockeyn inte stått tillbaka för skolan, skrattar Jimmy.

När han jobbar så jobbar han, då handlar det inte om ishockey.

– Jag älskar att jobba för människor. Jag vill inte jättegärna jobba inom näringsverksamheten med höga vd:s och att man hela tiden ska hoppa ett steg uppåt. Utan jag vill jobba kommunalt eller statligt, det tilltalar mig mer. Att jobba med något äkta.

Vid sidan av arbetet tar det stora hockeyintresset upp mycket av tiden.

Intresset är egentligen fanatiskt stort.

Jimmy ser samtliga Timrås matcher. Dessutom följer han både klubbens J18- och J20-lag, även om han inte alltid kan gå på alla hemmamatcher. Lägg därtill de flesta juniorlandslagsturneringar, "stora" landslaget och NHL.

– Förra helgen såg jag sju NHL-matcher. Det är inte en vanlig helg, men en eller två matcher försöker jag se.

Sambon Katarina är även hon ett stort hockeyfan något Jimmy tror hjälper i relationen.

– Jag har aldrig behövt ta diskussionen "måste du gå på den matchen?". Om en person inte är ett dugg hockeyintresserad kan det bli jobbigt. Och sedan kan jag bli arg då jag kollar på ishockey. Det svallar upp mycket känslor men "Kattiz" kan förstå att det brinner till ibland. Sitter jag framför tv:n och gapar ... en människa som inte ser sport överhuvudtaget börjar ju undra om man är frisk.

En månad om året blir han "fri" från all hockey, i juli.

– Det är skönt i början. Eftersom man är Timrå IK-fan så tar det mycket energi. Det är egentligen bara när Timrå spelar som man är riktigt, riktigt känslomässigt involverad, annars ser jag det som en njutning att bara titta. Men det är klart, blir det en VM-final så sitter man och blåhåller då också. Jag har andra intressen, som att fiska. Men Stanley Cup pågår väl till midsommar.

Jimmy är aldrig rädd för att skriva vad han tycker. Filosofin är att han ska kunna möta personen han skriver om och kunna argumentera för varför han gav just ett visst betyg eller utlåtande om denne.

Tikare-bloggen på st.nu är ingenting han kan leva på just nu. Men på frågan om hans drömyrke kommer svaret snabbt. Väldigt snabbt.

– Mitt absoluta drömjobb skulle vara att få bli talangscout åt ett NHL-lag, att få det uppdraget och att ens åsikter om spelare blir så viktiga. Att få åka runt och kolla på ishockey helt enkelt.

– Sedan har jag utbildat mig till något helt annat, vilket gör att jag har andra drömjobb också.

Men tillbaka till nutiden. Att hans blogg blivit enormt populär råder det inga tvivel om. Och det märks även "på stan".

Kommer folk fram och vill prata hockey med dig?

– Ja, det händer. Det är jättetrevligt, det betyder att folk läser vad man skriver och tycker det är bra.

Det pushar dig i skrivandet?

– Så är det. Men det finns ett egenbehov med bloggen och att skriva av sig allting. Jag har ett behov av att få ut mina åsikter.

Mer läsning

Annons