Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katende: Jag förtjänar att vinna

/
 • Kennedy Katende lärde känna Jose Paulo Muhongo under tiden han studerade i London. Inför SM har både Katende och Otto Wallin varit hos Paulo i en vecka för att träna hos honom. Nu är han i Sundsvall och tar hand om de sex SBK-boxarna som representerar Sundsvall i boxnings-SM.
 • Det är full fart de förberedande dagarna inför SM på hemmaplan. Efter tre finaler – och tre silver, så hoppas nu Kennedy Katende äntligen få en förlösande guldmedalj.
 • Murad Halilov och Kennedy Katende tränar flinkt fotarbete på träningen. Halilov som kommer att boxas i 69-kilosklassen kommer nu att göra sitt första SM.
 • Otto Wallin, +91 kilo:– Det har lite med lottningen att göra, men jag hoppas på finalplats. Men supertungvikt är supertungvikt, det kan förändras på ett slag.
 • Murad Halilov, 69 kilo:– Det är första SM:et, han är här för att se att lära. Det är bra att det är fjorton stycken i hans viktklass, då kan det dyka upp någon han har en god chans mot.
 • Erfan Kakahani, 52 kilo:– Det är den enda i vårt startfält som har blivit svensk mästare (2005), jag hoppas att han ska vara med och slåss om guldet.
 • Henrik Paalosari, 75 kilo:– Det är hans andra SM, han kom femma förra året. Jag hoppas han får lite flyt i lottningen, 75 kilo är ganska öppet. Kanske semifinal.
 • Kennedy Katende, 81 kilo: – Final, det vill jag ha. Han har haft en fantastisk träningsperiod, jag hoppas han tar det. Han har haft mentalt jobbigt mot dem han mött i final.
 • Erik Risberg, 91 kilo:– Han är den mest orutinerade av alla våra boxare, han har bara gått sex matcher men vunnit fem. Han ska känna minst press av alla deltagare.
 • Katende:
 • Erik Risberg, Henrik Paalosari, Kennedy Katende, Otto Wallin, Murad Halilov och längst fram, Erfan Kakahani, är de sex boxare som ska slåss om både ära och medaljer i SM på hemmaplan. Den tredje till femte februari kommer allt att avgöras i Nordichallen.
 • Hans största merit, enligt Katende själv, var att ta sig till OS i Beijing 2008. Trots en bruten arm några månader innan så kom han tvåa i uttagningstävlingarna i Aten. Vilket också gav honom en biljett till den första olympiaden på kinesisk mark.
 • Förutom heltidsarbetet med boxningen, så startade Katende för en kort tid sedan ett eget företag: Katende Mind and Body.
 • Med blicken siktad mot guld så tränar Kennedy Katende stenhårt under överseende av tränare Jose Paulo Muhongo som kommit från London för att hjälpa Sundsvallsboxarna i sina förberedelser.

Sundsvallsboxaren Kennedy Katende har gjort det mesta.

Han har deltagit i OS, vunnit junior-SM två gånger, tagit hem Norrländska mästerskapen ett otal gånger och nu senast slog han sig till seger i sin första proffsboxningsmatch i Memphis, USA.

Men en sak saknar han: SM-guldet för seniorer.

– Jag förtjänar att vinna SM efter alla uppoffringar jag gjort, säger Kennedy Katende

Annons

Redan 2003 debuterade Kennedy Katende i SM. Sedan dess har han varit med i fem upplagor – och varit i final tre gånger. Samtliga har slutat med förlust och ett lite nesligt silver.

– Det är många idrottare som har det här problemet. Om du kollar på Emma Johansson (cykel) så har hon också haft svårt med SM, även Emma Green (höjdhopp) har haft problem. I och med att man är ute och reser och boxas mycket så blir man mer sliten. Man blir inte lika bra toppad som de andra som är hemma och har SM som sitt största mål. Jag har EM och VM att tänka på, så jag är kanske inte riktigt lika laddad.

Katende ser en självklar förklaring till varför han ännu inte har fått stått högst upp på pallen.

–Jag är helt undra på att det är det mentala. Så fort jag har kommit till finalen har det blivit som att jag lagt glädjen över att boxas åt sidan. Det är som att jag får en blackout och tappar boxningen, jag är inte mig själv.

Efter förra SM så tog Kennedy ett beslut – nu skulle han vinna – och till sin hjälp har han haft en mental rådgivare, Kristina Blombäck som han fått kontakt med via Riksidrottförbundet.

– Vi har pratat om hur man ska tackla de här tankarna då de kommer upp, hur man får bort dem och hur man ska tänka. Det har hjälpt otroligt mycket.

Kennedy talar också om kraven han har på sig att prestera. Både från sig själv – men också av publiken.

Nu ska du boxas på hemmaplan, hur kommer det kännas tror du?

– Det är glädje, men också lite press. Det är riktigt skönt att komma hem och boxas inför hemmapubliken men samtidigt vill jag inte göra dem besvikna.

Men du är mer förberedd nu?

– Det är jag faktiskt. Nu ska jag bara gå in och ha så roligt som möjligt, det kommer bli jättebra med all hemmapublik.

Sedan en månad tillbaka är också Katende Sveriges första boxare i World Series of boxing. En ganska ny företeelse inom boxningsvärlden där olika stall ställs mot varandra. Det är en chans att få testa på boxning under proffsförhållanden – men man tillåts fortfarande vara med i OS, VM och SM. Något "riktiga" proffsboxare inte får ställa upp i.

I den första matchen vann han över Imre Szello i den amerikanska söderns hjärta – Memphis. Trots att Katende inte ens hade hunnit med att packa upp väskan i sin nya hemstad Mexico City.

– Jag åkte till Mexico på måndagen, på tisdagen till USA och sedan var matchen på lördag.

Trots jetlagg och fem tunga ronder så lyckades Kennedy vinna med övertygande 5–0.

– Det var fjärilar i magen, men på ett skönt sätt. Detta visar också på att jag blivit bättre rent mentalt. Framför den publiken skulle jag möta en hemmaboxare, det var min första proffsmatch, och alla kommentatorer som jag gjort intervjuer med innan sa att det var en omöjig match för mig att vinna. Allt var emot mig. Men jag blockerade allting och boxades som jag kan göra.

Nu är han tillbaka i Sundsvall – temporärt. Och att Kennedy är mitt upp i livet råder inga tvivel om.

Förutom boxningen, med allt vad det innebär, så är han numera också egen företagare. Hans företag, Katende Mind and Body riktar in sig mot företag och hälsovård.

Hur hinner du med allting?

– Det är svårt, men man måste passa på medan man är frisk och kan göra det. Det är ju så här i livet, allting kommer inte enkelt utan man måste slita för att få en bra framtid.

Mer läsning

Annons