Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klas ändrade livsstil – och klarade Ironman

/
  • Efter 3,8 kilometers simning, 18 mils cykling och en mara på 42 kilometer i Ironman i Zürich förra helgen fick Klas Sjöström den här medaljen.
  • Klas Sjöström vill leva som han lär.
  • Klas Sjöström tränade i ett år inför Ironman, som han genomförde söndagen den 24 juni. Nu är han en av omkring 1200 svenskar som klarat tävlingen sedan starten 1978.

För två år sedan tränade han knappt någonting. Sedan dess har Sundsvallsläkaren Klas Sjöström gått ner 30 kilo, slutat snusa och förra helgen gjorde han det många bara drömmer om – fullbordade en Ironman-tävling. – Det var roligare än jag någonsin kunnat föreställa mig, men också jobbigare.

Annons
När ST-sport träffar Klas Sjöström, 33 år, har det gått tio dagar sedan tävlingen i Zürich.
Han har inte kunnat träna sedan dess, det har helt enkelt inte funkat.
Det är klart att det tar på kroppen att simma 3,8 kilometer för att sedan cykla 18 mil och därefter springa ett maratonlopp på 42 kilometer.
Totalt får det max ta 16 timmar att klara de tre delmomenten i triathlontävlingen.
Klas sprang i mål efter 12 timmar och 58 minuter.
 Vi var en väldigt heterogen skara som tävlade, 47 olika länder fanns representerade. Stämningen var lugn och avslappnad, men också fokuserad. De flesta som ställer upp är professionella atleter och hyfstat rutinerade, berättar Klas.
Hans egen bakgrund är lite annorlunda.
Visst provade han på lite olika sporter under uppväxtåren i Boden, men han slutade när han gick från junior till senior.
Senare tog i stället läkarstudierna upp mycket tid och från att han var 20 år tränade inte Klas alls.
Så fortsatte det till årsskiftet 2005/06.
Då pratade han ihop sig med några kollegor och kompisar och de bestämde sig för att klara den svenska klassikern (Vasaloppet, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Vätternrundan).
Inför satsningen på klassikern vägde Klas 115 kilo, snusade och var enligt honom själv i usel form.
Ett och ett halvt år senare har han fullbordat klassikern och kan dessutom titulera sig som en av de 1200 svenskar som klarat det legendariska kraftprovet Ironman.
 När jag var mellan 25 och 30 år gammal var det tungt att göra saker. Det tog emot att gå promenader och som doktor fastnade jag i fällan med att sova för lite, stressa och äta dåligt, säger Klas.
En stor orsak till att han valde att göra satsningen på Ironman var att han ville bli mer trovärdig inför sina patienter.
 Jag tycker om det engelska uttrycket \"practise what you teach\" (gör som du lär ut). Som läkare kan jag inte få folk hälsomedvetna om jag själv ser ut som ett vrak, säger Klas.
Att satsa på Ironman är ändå ingenting som han rekommenderar gemene man att göra.
 Jag är ett riktmärke, men inte ett målsnöre. Man kan ha ett mer realistiskt mål, att till exempel gå ner fem kilo, sluta röka eller sova en timme extra på natten.
Huvudsaken är att man tar hand om sin kropp.
 Man måste ta ansvar för hur man lever sitt liv, det går inte att skylla ifrån sig. Tid och utrymme för träning är något man skapar själv. Det är nog viktigt att ha en målsättning, men det viktigaste är att man gör något som man trivs med och som känns givande.

Fakta Klas Sjöström
Ålder: 33 år.
Bor: Alnö.
Familj: Hustrun Sara och barnen Aline, 3 år, och Agnes, 1,5 år.

Mer läsning

Annons