Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: TIK:s formkurva visar att nu kan allt hända

Annons

Formen är hysterisk, det tidigare så svaga bortaspelet som bortblåst och därmed återstår bara en sak att rätta till – och skulle Timrå lyckas med detta, ja då kan den här vårvintern sluta hur lyckligt som helst.

Ni som följer de röda örnarna från Medelpad intensivt vet vad jag talar om, för er som väljer att vänta med det stora engagemanget till det som nu kommer i slutspelskampen är det bäst att snabbt berätta att det är spelet i numerärt överläge som åsyftas.

Det är nästan det enda som felas just nu. Och eftersom fem dagar återstår till pucken släpps för den första kvartsfinalen kan vi ju hoppas att också den viktiga detaljen "sätter sig". Då ska varken HV71 (trolig motståndare) eller något annat lag känna sig säkert. Då kan man faktiskt börja tro på en upprepning av just HV:s fantastiska bragdsäsong 1994–95, ni vet då smålänningarna tog sig till slutspelet som åttonde och sista lag och sedan besegrade allt och alla på vägen mot klubbens första SM-guld...

Men varför leta fel en dag som denna?

Gårdagsinsatsen i Luleå var ju något i hästväg. En defensivt högklassig match i 60 effektiva minuter, där målvakten Anders Lindbäck spelade ett målvaktsspel som om en modigare förbundskapen än Bengt-Åke Gustafson lett Tre Kronor hade burit ända till VM!

Så bra var Lindbäck i går kväll. Och så bra har han varit en längre tid.

Genombrottet i Timråtröjan kom i Jönköping mot just HV71 torsdagen den 26 november. Timrå vann med 0–2, Lindbäck var hundraprocentig – och från den kvällen hade äntligen en riktig förstemålvakt klivit in mellan stolparna.

Först där och då kunde det verkliga avstampet mot det nu stundande slutspelet tas. Men vägen fram har varit lååång och minst sagt knagglig. Så jobbig att jag – och många med mig – för länge sedan givit upp hoppet, när det på nytt började hända saker någonstans i mitten på januari.

Sedan dess har klättringen uppåt, över först det enda strecket och till sist också det andra strecket där nere, varit tydlig.

Men det krävdes poäng i elva matcher i följd och tre bortasegrar i följd (!) för att det skulle bli verklighet. Puh...

Förutom Anders Lindbäcks målvaktsspel finns det många som bör lyftas fram litet extra efter den här bragdartade spurten.

Martin Sonnenberg är den jag i första hand tänker på.

Efter några veckor i Nordamerika i samband med OS såg jag en hel del matcher med nordamerikanska fullblodsproffs och till alla som tycker Sonnenberg är aningen "enkel" och kanske chansartad i sin viljeladdade spelstil vill jag bara säga, att så där är dom hela högen. Så där ska det se ut. Och så där vill i alla fall jag ha det – in med pucken och folk på mål så händer det saker.

Kontringar? Tja, rätt position på backar och hårt hemjobb så klarar man det också.

Attityd kan man aldrig få för mycket av i en sport som ishockey. Tack för din, Sonnenberg!

Även landsmannen Daniel Corsos många poäng har haft sin betydelse för det till slut lyckade slutresultatet och i de allra sista omgångarna har också en annan gammal favorit gjort stora insatser lite i det tysta. Ovanligt för en lirare som Timo Pärssinen, men härligt att se.

Ungdomarna Erixon, Pääjärvi och Lander (tredje skottet gillt för honom i går kväll) är väl värda att visa upp sig i ännu ett slutspel, och apropå Sebastian Erixon skulle jag också vilja hylla hela backbesättningen, som blivit bättre och bättre under säsongen – trots alla skador.

Har då den här upplagan av Timrå IK något kvar att ge efter långspurten och urladdningen i Coop Arena?

Ja, jag både tror och hoppas det.

Formen är som sagt hysterisk. Och framför allt har man en tränare och coach som mer än någon annan visar – och har visat – att han brinner och sprider vinstkänsla omkring sig så fort det handlar om fighter av typen "vinna eller försvinna".

Uppbackad av tänkande taktikern Per Nygårds rankar jag Challe Berglund som hela slutspelets bästa matchcoach.

Mer läsning

Annons