Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lag Syd vann svenskmötet

/
  • Söråkers Emma Karlsson (11 i blå laget) är en fysiskt stark spelare, som här bjuder Sverige Syds Stina Ysing på en liten åktur...
  • Emilia Aldengård i röd
  • Sverige Nords hemmalirare Hanna Hörnberg visar fint driv och teknik när hon täcker bollen och håller undan för en jagande motståndare.
  • Nordsvenskt måljubel. Hanna Hörnberg och Marita Avila kramar om varandra efter en av fullträffarna i första halvlek.
  • Förbundskapten Ellen Persson var trots förlusten nöjd med
  • Ellen Persson, tränare och ledare för Söråkers IF och Sverige nordsvenska F15-lag.

Svenska flaggan vajade lätt i vintervinden, nationalsången ljöd och uppför spelargången tog sig två stolta och litet spända blå-gula lag.
En stund senare hade laget från södra Sverige vunnit den historiska premiären av F15 Elite Challenge med 5–3 (4–2).
– Rättvist, tycker jag. Men förhoppningsvis njöt tjejerna av stunden. Det var i alla fall mitt budskap, säger Ellen Persson, svensk förbundskapten från Söråker – och coach för lag Nord.

Annons

BANDY

F15 Elite Challenge

Sverige Syd–Sverige Nord 5–3

En sak står också klar efter att ha bevittnat det här mötet på Söråkers IP, och det är det faktum att svensk dambandy kommer att ha stor glädje av den här kullen 15-åringar.

– Ja, när det blir "riktiga" landskamper med F17 om der det ju riktigt bra ut. Här finns ju många jätteduktiga spelare, tycker också Micael Hörnberg, Selångers förre elitmålvakt, som i den här turneringen är med som ledare runt Sverige Nord.

Fyra av dessa kommer från Söråkers IF: Hanna Hörnberg, Emilia Aldengård, Marita Avila och Emma Karlsson.

– Och det var också extra glädjande att se, att våra tjejer hävdade sig så bra, berömmer Ellen Persson.

Hanna Hörnberg, med utgångspunkt i försvaret, agerade exempelvis över stora ytor och iscensatte mängder med offensiva attacker. Möjligen att det blev litet väl många soloraider...

Över huvud taget agerade det sydsvenska laget mer som ett starkt kollektiv och det var inte lätt för "norrländskorna" att tränga igenom den gula, täta defensiven.

Ändå hängde det blå Norrlaget med hyfsat siffermässigt tack vare var sitt mål av Söråkersduon Marita Avila och Hanna Hörnberg, samt ytterligare ett av en av matchens lirare, Brobergs Carolina Lundberg.

I lag Syd briljerade framför allt lagkaptenen Matilda Svenler från Tranås och Ale-Surtes Stina Ysing. Svenler förmodligen landets bästa i den här årsklassen just nu, men Ysing en utvecklingsbar och intressant tvåvägsspelare.

I det sydsvenska gänget fanns också ett stort inslag från Stockholmsklubben GT (Gubbängen/Tallen) och det gav också utslag i samspelet och lagkänslan.

– I vårt lag var det nog lite fler klubbar representerade och med tanke på att vi bara tränat tillsammans en gång var det mesta ändå positivt, säger Eller Persson.

I turneringens andra match möttes på eftermiddagen Sverige Syd och Nordfinland, förstärkt med ett par tillgängliga Söårkersspelare, och i dag blir det Sverige Nords tur att ta sig an finskorna.

1–0 (4) Antonia Cedlöf, 1–1 (9) Marita Avila, 2–1 (20) Elina Svensson, 3–1 (24) Matilda Andersson, 3–2 (27) Hanna Hörnberg, 4–2 (32) Antonia Cedlöf, 5–2 (48) Matilda Svenler, 5–3 (64) Carolina Lundberg.

Ulf Widmark/Roine Söderlund/Håkan Svahn, Medelpad.

100-talet.

Mer läsning

Annons