Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrällsegern fick avsluta på Kungsnäs

/

Hon hade aldrig tävlat i Grand Prix tidigare.
Men Carolina Määttä från Vännäs RF visade att det inte var något hinder när Sundsvall Summer Horse Show avslutades.
– Det var lite oväntat, säger en strålande Carolina Määttä om segern.

Annons

Det snackades om Maria Norman, som vann största klasserna både fredag och lördag, banbyggaren Leif Hall och OS-meriterade Lotta Sjöberg innan den prestige­fyllda Grand Prix-klassen skulle avgöras. Efteråt snackade de flesta om skrällen Carolina Määttä.

– Det är debuten, varken hon eller jag har ridit på den här höjden tidigare. Sedan har vi inte haft någon superhelg i övrigt, på 1,45:an i går så rev vi tre, säger Vännästjejen Määttä.

Och 26-åriga Määttä hade marginalerna på sin sida under söndagskvällen, ett antal gånger slog hästen Maya Ray i hindren med både fram- och bakben.

– Vi hade lite småtouchar, jag hörde att vi var i så jag trodde att vi samlat på oss några fel, säger Määttä.

Men hindren låg kvar och hon var den enda i grund­omgången som var felfri.

När musiken gick i gång och jag hörde att vi nollade kändes det helt fantastiskt, säger Carolina Määttä.

Närmast bakom var det Leif Hall, Gävle RS, och tillika banbyggaren som hotade. Han rev endast en gång och var den som gick vidare till ”winning round”, garanterad omhoppning, tillsammans med Carolina Määttä.

– Jag visste ju att jag var placerad så jag var jättenöjd redan innan, så det kändes bra ändå, säger Määttä om tankarna inför omhoppningen.

Trots att 15 000 kronor stod på spel så fixade orutinerade Määttä pressen och slog den betydligt mer rutinerade Leif Hall.

– Jag tycker vi gjorde en bättre omhoppning än grundomgång. När Leif (Hall) bygger så är det inga lätta banor och han var ju byggde på SM tidigare i sommar, så det är på en hög nivå, säger hon.

10-åriga Maya Ray, som är uppfödd av Carolina Määttäs mamma, har nu fler 1,50-hoppningar att se fram emot.

– Hon har väl kanske inte riktigt det lilla extra, men just nu känns det som att vi kan hoppa hur bra som helst, säger Määttä som har ett långsiktigt mål uppsatt:

Främst siktar vi väl på Volkswagen Grand Prix i Umeå till hösten.

De lokala ridhoppen lyste med sin frånvaro i Norrporten Grand Prix men Näsets Jessika Christensen testade sin häst Bruce Lee under söndagens 1,40-hoppning.

– Han kändes finare i dag jämfört med de två tidigare dagarna, men vi fick några skitrivningar, säger Christensen som slutade på en tiondeplats i 1,40-hoppningen.

Christensen brukar annars hålla till i den högre Grand Prix-klassen men Bruce Lee hade en muskelbristning som satte stopp för de riktigt höga höjderna.

– Just när det blir högre så blir det jobbigt, tio centimeter gör en hel del skillnad, säger 24-åriga Christensen.

Tävlingsledare och ordförande i Sundsvall RK, Jennie Sahlin, sammanfattar helgen som en succé.

– Dels har vi haft tur med vädret så banan har aldrig varit bättre och vi har haft ett engagemang i klubben som vi inte har haft tidigare. Och framför allt är våra funktionärer helt fantastiska, säger Jennie Sahlin.

Mer läsning

Annons